Русия нанесе нощен въздушен удар срещу едно от основните украински пристанища за износ на зърно часове преди планираните разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил, едно от двете големи украински пристанища на Дунав в Одеска област, от които се изнася зърно, да се скрият в убежищата малко след полунощ днес. Някои украински медии съобщават, че в района са се чули взривове.

Путин и Ердоган трябва да се срещнат днес в руския черноморски курорт Сочи в момент, в който Анкара и ООН се опитват да съживят споразумението за износ на украински зърнени храни.

Русия се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му, като изтъкна като аргумент, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред пречки.

След напускането на споразумението Москва често предприема удари срещу украински пристанища на р. Дунав, която се превърна в основен път за износ на зърно от Украйна.

Малко по-късно руска атака отекна и над Одеска област, разрушени са складови и произведствени сгради, съобщава УНИАН. Според украинската информационна агенция са свалени 17 шахеди. 

В неделя Русия нанесе удар и срещу другото голямо украинско дунавско пристанище - Рени. При атаката поне двама души бяха ранени и бяха нанесени щети на пристанищната инфраструктура.

В същото време руската противовъздушна отбрана е свалила два дрона, излетели от Украйна, съобщи министерството на отбраната на Русия в канала си в Телеграм, съобщи Ройтерс.

Атаката с дронове в Курска област, която е съседна на Украйна, е започнала около 1 ч. след полунощ, се казва в съобщението на руското военно министерство, информира БТА.

Ройтерс уточнява, че не може независимо да потвърди съобщението. Засега няма и коментар от украинска страна.

Киев почти никога не поема публично отговорност за удари във вътрешността на Русия или в контролираната от нея територия на Украйна.

По-рано, в неделя вечерта, губернаторът на Курска област Роман Старовойт, съобщи, че останки от свален дрон са предизвикали пожар в нежилищна сграда в град Курчатов.

Една от най-големите атомни електроцентрали на Русия се намира в близост, но няма сведения, че тя е била засегната или че е била цел на атаката.

Руският информационен сайт "База" съобщи, че останките от дрона са паднали на покрива на сграда на силите за сигурност.