Русия, Турция и Иран трябва да помогнат на сирийското правителство в Дамаск да прочисти страната си от терористи, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той направи изявлението си на среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу и иранския Джавад Зариф в Москва.

Западните страни се прикриват с изявления, че подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия, но "това са само думи, които, доколкото може да се съди, прикриват планове да я разделят и да преформатират Близкия изток", добави при откриването на срещата Лавров, цитиран от ТАСС.

"Мирът в Сирия, както показват събитията от последните седмици, явно не е нужен на всички", подчерта руският външен министър. Всеки път, когато се появи надежда за решаването на ситуацията в Сирия, по нея се нанася удар, подчерта той.

"Принудени сме да констатираме, че продължават опитите да се попречи на започване на диалог между сирийците, да се попречи на формирането на конституционна комисия", добави Лавров. Той припомни, че решението за създаването й беше взето на конгреса на сирийския национален диалог в Сочи и е получило подкрепата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и на неговия специален представител Стафан де Мистура.

Евентуално военно решение в Сирия би било незаконно и нетрайно, заяви на свой ред турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той изтъкна, че трите страни могат да работят заедно, за да помогнат на сирийския народ и че е нужен нов тласък за постигане на политическо решение в Сирия.

"Нашата цел (като страни гарантки от процеса в Астана) е да се осигури разрешаване на сирийската криза. Най-доброто решение - това е политическото. Всяко силово разрешаване на кризата е незаконно и няма да бъде трайно", каза министърът.

По думите му най-новите събития и ситуацията на терен сочат, че е "нужно да бъде даден допълнителен тласък на нашата работа по постигане на тази висока цел".

Чавушоглу обърна внимание, че някои играчи "се опитват да разклатят резултатите от нашия труд", добавяйки, че "те обаче имат друга програма, интереси".

Турският външен министър заяви също пълната подкрепа на Турция за териториалната цялост на Сирия и изрази увереност, че независимо от някои съществуващи проблеми на места Турция, Русия и Иран ще продължат да работят съвместно и да изпълняват честно своите решения, включително тези за конституционната комисия и нейното създаване.

Действията на САЩ в Сирия водят до ескалация на напрежението и създават опасения за политическата независимост и единство на арабската република, каза иранският външен министър Джавад Зариф.

"Смятаме, че чуждестранната намеса в Сирия само ще доведе до допълнителна ескалация на напрежението", каза той.

"Ние смятаме, че действията на САЩ в Сирия, които доведоха до допълнителна ескалация, етническо напрежение, предизвикват съжаление и опасения на регионално равнище относно политическата независимост и единството на Сирия", добави иранският външен министър.

Говорейки за разследването на предполагаеми използване на химическо оръжие в Сирия, Зариф изтъкна, че то трябва да бъде безпристрастно.