Русия назначи адмирал Александър Моисеев за изпълняващ длъжността командващ военноморските сили на мястото на Николай Евменов.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщава, че той е заменил на поста адмирал Николай Евменов. Официалното представяне на новия главнокомандващ руските ВМС е станало на церемония в Кронщат в Деня на подводничаря. Самият Моисеев е служил 29 години като подводничар на атомна подводница.

Назначението идва след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на Черноморския флот да засили защитата на съоръженията си и да провежда редовни тренировки за това как да отблъсне атаки срещу своите кораби. Шойгу посети командния център на флота в неделя, след като черноморският флот на Русия беше подложен на чести атаки от украинските сили.

Рокадата бе предизвестена преди десетина дни, след като руски медии съобщиха, че досегашният адмирал Николай Евменов е освободен от поста. Тогава говорителят на президента Дмитрий Песков отказа да коментира тази информация, позовавайки се на секретност.

Моисеев командваше Северния флот от 3 май 2019 г. и пое този пост от Евменов, който в същия ден бе назначен за главнокомандващ на ВМС.

Сегашната оставката на Евменов идва след поредица от загуби за Черноморския флот на Русия. Според британското разузнаване той е бил отстранен от поста си, след като Москва е загубила няколко кораба в резултат на украински атаки с дронове.  От началото на войната в Украйна Русия загуби общо над 20 кораба, включително една подводница, десантни кораби и флагманския крайцер "Москва", заедно с неговия екипаж.

Вероятно първата задача на Моисеев като началник на ВМФ на Русия ще бъде да стабилизира ситуацията със сигурността в Черно море и да осъществи промени, които трябва да доведат до подобряване на боеспособността на Черноморския флот на Руската федерация в региона, посочват от британското разузнаване и отбелязват, че преди предишната си работа като командир на Северния флот на Руската федерация Моисеев е бил професионален подводничар. Освен това през 2018-2019 година той е оглавявал Черноморския флот на Руската федерация.

Кой е новият командващ на руските ВМС

Александър Моисеев е роден на 16 април 1962 г. в Калининград. Той завършва филмов колеж в региона и е призован в съветската армия през 1981 г. Учи във Военноморския институт по радиоелектроника "Александър Попов" в Санкт Петербург, който завършва през 1987 г. Завършва офицерския курс на руския флот през 1995 г.

През 2003 г. получава отличие от Военноморската академия "Кузнецов" в Санкт Петербург, а през 2011 г. завършва военната академия на Генералния щаб.

В продължение на повече от 29 години служи на атомни подводници.

През 2011 г. е обявен за Герой на Русия "за изпитанията на най-новите оръжия" и успешните ракетни пускове, които бяха проведени под негово ръководство.

През 2018 г. е назначен за командващ Черноморския флот.

През 2019 г. става командващ Северния флот, след като дотогавашният му командир Евменов е назначен за командващ ВМС на Русия.