Русия ще финализира за 9 май строежа на гигантски православен храм с мозайки, изобразяващи Владимир Путин и Йосиф Сталин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се храмът да е готов за 75-ата годишнина от победата на Съветския съюз над Нацистка Германия във Втората световна война. Храмът е разположен на територията на военния парк "Патриот" близо до Москва и ще носи името Главен храм на Въоръжените сили на Руската федерация.

Мозайките във вътрешността на храма изобразяват руски лидери, сред които президента на Русия Владимир Путин, съветския лидер Йосиф Сталин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, външния министър Сергей Лавров и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

На друга мозайка в храма има изображение с надпис "Крим е наш" - често употребявана фраза след анексията на Крим от Русия през 2014 г.

Скрийншот:YouTube/The Moscow Times

Височината на храма е близо сто метра, като той ще бъде увенчан с шест позлатени купола. Църквата ще бъде третият най-голям православен храм в Русия, заяви пред Франс прес говорител на руското министерство на отбраната.

Камбанарията на храма ще е с височина от 75 метра в чест на 75-ата годишнина от победата във Втората световна война. Освен победата на СССР над Нацистка Германия, в храма са прославени и други победи на руското оръжие, уточниха от министерството на отбраната.

Скрийншот: YouTube/The Moscow Times

Историкът Сергей Брюн разкритикува проекта на църквата в статия за руското издание "Ведомости", като заяви, че той е "пародия на руската история" и подчерта, че е парадоксално в църквата да има изображение на Сталин, който е отговорен за преследването на духовенството по време на управлението му. Руската православна църква заяви обаче, че Сталин е управлявал страната по време на победата й над Третия райх.

Художественият съвет по строителството на катедралния храм ще вземе решение дали в него да има мозайка с изображение на руския президент Владимир Путин, като вземе предвид мнението на държавния глава, заяви днес пред ТАСС председателят на Синодалния отдел за сътрудничество с Въоръжените сили и органите на реда към Московската патриаршия епископ Клински Стефан (Привалов).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред ТАСС, че Путин знае за мозайката с неговия образ, но смята, че е още рано на работата му да бъде давана подобна оценка.