Русия се оттегля от сключеното с Украйна споразумение за отваряне на украинските черноморски пристанища за износ на зърно, съобщи Министерство на отбраната. 

"Заради терористичния акт на 29 октомври, извършен от режима в Киев с участието на британски специалисти срещу кораби на Черноморския флот и граждански кораби, участващи в осигуряването на сигурността на "зърнения коридор", руската страна спира участието си в изпълнението на споразумението за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", се казва в изявлението на руското МО.

Документът бе подписан в края на юли в Истанбул след двумесечни преговори, водени от ООН и Турция, като трябваше да облекчи и руските доставки на зърно и торове въпреки строгите западни санкции срещу Москва.

По-рано днес военното министерство в Москва заяви, че украински военни са извършили тази нощ "терористична атака" срещу кораби на руския Черноморски флот и граждански плавателни съдове в Севастопол, като са били обучени от специалисти от британските военноморски сили.

Според ведомството същите британски специалисти били замесени и в "планирането, подсигуряването и осъществяването на терористичния акт в Балтийско море от 26 септември т. г., когато бяха взривени газопроводите Северен поток и Северен поток-2".

Лондон категорично отхвърли твърденията на Москва.

"За да отклони вниманието от катастрофалното справяне с незаконното нашествие в Украйна, руското министерство на отбраната прибягва до прокарването на неверни твърдения от епичен мащаб", заяви говорител на министерството на отбраната в Лондон. Той добави, че "тази поредна измислена история говори повече за споровете вътре в руското правителство, отколкото за Запада".

Според Министерството на отбраната на Русия в атаката в Севастополския залив са участвали девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски безпилотника. Според него руските кораби са ги унищожили.

При нападението са получили "незначителни повреди" руският миночистач "Иван Голубец" и заграждения в залива Южная. Атакуваните кораби от Черноморския флот участват в мерките за сигурност на зърнения коридор в рамките на международната инициатива за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища, заяви военното министерство на Русия.

Според Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, в Севастополския залив на окупирания от Москва полуостров Крим са експлодирали днес четири военни кораба на Русия, включително една фрегата и един десантен кораб. Това съобщиха онлайн изданието "Хвиля" и други украински медии, като се позоваха на пост на Герашченко в "Телеграм".

Причина за експлозиите според украинския служител е било невнимателно боравене с взривни вещества. "Руснаците са в такъв шок, че още не знаят как да докладват за това на Путин!", пише той.