Държавната дума на Русия направи първа стъпка към отмяна на ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити. Депутатите гласуваха единодушно на първо четене законопроекта, с който се оттегля ратификацията на договора. Очаква се законопроектът да бъде приет окончателно на пленарното заседание в четвъртък.

Думата прие решението с 412 гласа "за" и 0 гласа "против", без въздържали се, за да одобри оттеглянето от ратификацията на първото от общо три четения. Законопроектът беше подготвен от комитета по международни въпроси по разпореждане на председателя на Думата Вячеслав Володин

Русия твърди, че целта е да се възстанови паритетът със САЩ, които също са подписали договора от 1996 г., но никога не са го ратифицирали, и че няма да възобнови тестовете, ако Вашингтон не го направи.

Но някои експерти по контрол на въоръженията се опасяват, че Русия може да се приближава към тест, който ще бъде възприет като заплашителен сигнал от страна на Запада в момент на засилена конфронтация във връзка с войната на Русия в Украйна.

Нито една държава, освен Северна Корея, не е провеждала ядрен тест, включващ атомна експлозия, през този век, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. Поне един високопоставен руски експерт по сигурността заяви, че Русия трябва да тества ядрена бомба като предупреждение към Запада, но президентът Владимир Путин заяви на 5 октомври, че не е готов да каже дали е необходим тест или не.

Бързото и почти единодушно приемане на законопроекта за дератификация беше гарантирано, след като 440 от 450-те депутати в Думата сложиха подписите си под него като вносители миналата седмица.

"В интерес на гарантирането на сигурността на нашата страна оттегляме ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити", заяви председателят на Думата Вячеслав Володин преди началото на днешната сесия на парламента.

Володин написа в профила си в "Телеграм", че Русия ще направи всичко необходимо за защитата на своите граждани и за запазването на глобалния стратегически паритет.

По време на участието си в годишната среща на дискусионния клуб "Валдай" на 5 октомври президентът Владимир Путин заяви, че за разлика от Русия, която е подписала и ратифицирала договора, САЩ само са го подписали.

 

Въпреки че Русия оттегля ратификацията, тя ще остане подписала ДПЗЯО и заявява, че ще продължи да предоставя данни на глобалната система за наблюдение, която предупреждава света за всеки ядрен опит.