Руската армия съобщи в събота, че е превзела село близо до Авдеевка в Донецка област на Източна Украйна, определяйки това като нов напредък от настъплението си в района, предаде Франс прес, като се позова на руското Министерство на отбраната.

В изявление министерството обяви, че войниците му "са освободили" село Первомайске, което се намира югозападно от Авдеевка, превзета от руските сили през февруари, предаде БТА.

Преди десетина дни - на 5 април, руското МО съобщи за превзето село Водяни в Донецка област.

Русия постоянно твърди, че напредва в района срещу украинската армия, която изпитва недостиг на боеприпаси и се затруднява при набирането на нови попълнения, отбелязва АФП.

Същевременно властите в Запорожка област съобщиха, че при обстрел от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на град Токмак са загинали десет души, включително три деца, съобщи Ройтерс.

По-рано беше съобщено за 8 жертви, сред които 2 деца. 

Запорожка област е една от четирите украински области (още Донецка, Луганска и Херсонска), които са частично контролирани от руските сили след инвазията им през февруари 2022 г.

Евгений Балицкий, ръководител на поставената от Русия администрация в Запорожка област съобщи, че 18 души са били ранени при обстрел, извършен в петък вечерта.

Евгений Балицки, ръководител на назначената от Русия администрация в Запорожка област съобщи, че 18 души са били ранени при обстрела.

"Двама души са изчезнали. Разчистването на отломките и издирването продължават", написа той в социалната мрежа "Телеграм"

Владимир Рогов, друг високопоставен служител на назначената от Русия администрация в Запорожка област, допълни в профила си в социалната мрежа "Телеграм", че пет къщи в града са били частично разрушени.

Междувременно според назначените от Русия местни власти седем души са били ранени при ракетен обстрел по град Луганск в едноименната източна област на Украйна. Рогов заяви днес, че попаденията са били около автобусна спирка и машиностроителна фабрика. Според него трима души са ранени и няколко жилищни сгради са били повредени.

Украинските медии твърдят, че цел на атаката са били военно подразделение и бойни машини, разположени край завода.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери данните по независим път.