Руският външен министър Сергей Лавров днес предупреди Турция за това, което нарече "опити за подхранване на милитаристични настроения" в Украйна, след като Анкара предприе стъпки за засилване на сътрудничеството си с Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган декларира подкрепа за Киев по време на струпването на руски военни части по границата с Украйна.

Тогава Ердоган каза, че Турция и Украйна са стартирали платформа с участието на министрите си на външните работи и на отбраната, на която да обсъждат сътрудничеството си в отбранителната промишленост, като допълни, че това "в никакъв случай не е ход срещу трети страни".

В публикувано днес интервю за в. "Аргументи и факти" руският външен министър Лавров заявява: "Ние силно препоръчваме на нашите турски колеги да анализират ситуацията внимателно и да спрат да подхранват милитаристичните настроения на Киев".

Той каза, че насърчаването на "агресивните" украински действия по отношение на анексирания от Русия Крим представлява нарушаване на руската териториална неприкосновеност. "Надяваме се, че Анкара ще съобрази линията си с нашите легитимни безпокойства", заяви руският външен министър.

В интервюто, цитирано от ТАСС, Лавров призна за "сериозни различия" с Анкара по много въпроси, но настоя, че това не пречи на диалога с турските партньори и на развитието на "взаимноизгодно сътрудничество в различни области - от енергетиката до туризма".

Лавров напомни, че Турция е устояла на сериозен натиск от Вашингтон и е изпълнила договора си за системите С-400.

Без да подценяваме съществуващите разногласия, докато развиваме сътрудничество с Турция, ние ще продължим да се ръководим от стратегическата визия за нашите общи интереси, подчерта министърът. Лавров изрази увереност, че това отговаря на стремежите и на двата народа.

В интервюто той каза също, че руско-турският център в Нагорни Карабах, създаден за да следи режима на прекратяване на огъня, използва единствено методи за визуално наблюдение.