По време на посещението на президента Владимир Путин в Ханой Русия е предложила на Виетнам да му помогне в разработването на ядрени електроцентрали, съобщи Алексей Лихачов, ръководител на руската държавна ядрена компания "Росатом", в коментар, публикуван днес, от агенция РИА Новости, предаде Ройтерс.

Лихачов, който бе част от антуража на Путин по време на посещението му във Виетнам миналата седмица, заяви, че е отправил предложението към виетнамския премиер Фам Мин Чин, добавя БТА.

"Предложихме всички възможни варианти за сътрудничество... в разговора ми с министър-председателя на Виетнам", каза Лихачов.

"Росатом" предлага на чуждестранните партньори не само атомни електроцентрали с голяма, но и с малка мощност, както в сухопътен, така и в плаващ вариант", добави той.

Виетнам не разполага с атомни електроцентрали и се отказа от плановете си за изграждане на първите си две атомни електроцентрали през 2016 г. след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" и поради бюджетни ограничения.

Преди Виетнам да отмени плановете си за изграждане на централи, "Росатом" бил предложил на Ханой проект, базиран на блокове с висока мощност и модерни руски реактори, каза Лихачов.

По време на посещението, при което Путин получи салют с 21 оръдия на военна церемония, Русия и Виетнам подписаха споразумения в най-различни сфери, включително в енергийната, подчертавайки промяната на ориентацията на Москва към Азия, след като Западът наложи санкции на Русия заради конфликта в Украйна.