Руските следователи повдигнаха обвинение на французина Лоран Винатие, съветник на швейцарската организация с нестопанска цел Център за хуманитарен диалог, за събиране на разузнавателна информация с военен характер за Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Съдът днес взе решение той да остане в следствения арест до 5 август по обвинение, че не се е регистрирал като чуждестранен агент, докато е събирал информация за дейността на руските въоръжени сили.

Съгласно руското законодателство повдигнатите обвинения предвиждат до пет години затвор.

Вчера Русия съобщи, че е задържала в Москва неназован френски гражданин по подозрение, че е събирал информация за дейностите на руските въоръжени сили, което френският президент Еманюел Макрон определи като част от дезинформационна кампания на Москва.

Следственият комитет (СК) на Русия заяви вчера, че е завел дело срещу френски гражданин за нарушаване на руския закон за "чуждестранните агенти". Той по-конкретно е нарушил частта от законодателния акт, предвиждащ наказание за хората, които не са се регистрирали като "чуждестранни агенти" и са замесени в "целенасочено събиране на информация от военната сфера и за военно-техническите дейности на Руската федерация".

"Подобна информация, ако бъде придобита от чужди източници, може да се използва срещу националната сигурност", съобщи СК. От там допълниха, че мъжът на няколко пъти е посещавал Русия през годините и се е срещал с нейни граждани.

СК съобщи, цитиран от ТАСС, че, благодарение на добре планирани и проведени оперативно-издирвателни действия, обвиняемият е задържан и отведен в столичния отдел на органа за извършване на следствени действия. В близко бъдеще ще му бъде повдигнато обвинение и ще бъде избрана мярка за неотклонение.

На кратък видеоклип, публикуван от СК, е показан мъж в джинси и черна тениска, задържан в ресторант от служители от силите за сигурност с маски на лицата, след което е прибран в микробус и накрая изпроводен до сграда. На записа лицето на заподозряния е замъглено.