Русия освободи днес американски гражданин, преминал в руската Калининградска област през първите седмици след началото на войната в Украйна през февруари миналата година. Мъжът е бил предаден на Полша, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на бившия губернатор на щата Ню Мексико и експосланик на САЩ в ООН Бил Ричардсън, който помага за освобождаването на американци, задържани в чужбина. Ричардсън, работил по случая месеци наред, е посрещнал мъжа на границата с Полша.

Ветеранът от американските военноморски сили Тейлър Дъдли, на 35 години, е бил на екскурзия в Европа, когато прекосил полско-руската граница през април, написа в имейл до журналисти адвокат Джонатан Франкс, защитаващ интересите на задържани в чужбина американци.

Не е ясно при какви условия е бил държан Дъдли в Русия. Досега случаят му не бе обществено достояние, отбелязват Ройтерс и БТА.

Държавният департамент на САЩ е запознат със съобщенията, че американски гражданин е бил депортиран от Русия, каза негов говорител. Той отказа да коментира по-нататък случая от съображения, свързани с личната неприкосновеност на бившия военен.

Освобождаването на Дъдли е станало на граничния пункт Багратионовск-Безледи в момент, когато отношенията между Москва и Вашингтон остават влошени заради нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Според Франкс представител на посолството на САЩ във Варшава също е присъствал на място.

Говорител на полското министерство на външните работи отказа коментар по случая. От руското външно министерство засега не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Центърът за глобално ангажиране на Ричардсън е изказал благодарност на представители на американските власти, както и на бизнесмена Стив Мензис, за оказаната помощ за освобождаването на Дъдли.

Баскетболната звезда Бритни Грайнър беше освободена от Русия миналия месец при размяна с руския трафикант на оръжие Виктор Бут след преговори между двете страни. Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън обаче остава в руски затвор, отбелязва Ройтерс.

Калининград е руски ексклав между Полша и Литва. Там е щабът на руския Балтийски флот.