Русия успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета от площадка в южната част на страната, съобщи Министерството на отбраната рано тази сутрин.

Ракетата с далечен обсег е изстреляна от полигона Капустин яр в Астраханска област, на брега на Каспийско море.

Целта на изстрелването беше да се тества модерно бойно оборудване на междуконтинентални балистични ракети, се казва в съобщението. Изстрелването потвърди че схемата и техническите решения, използвани при разработването на нови стратегически ракетни системи, са правилни.

Учебната бойна част на ракетата (тестовата бойна глава) порази със зададената точност условна цел на полигона Сари-Шаган (Република Казахстан). Пусковите задачи бяха изпълнени изцяло, заявиха от министерството.

Русия обстрелва с ракети съседна Украйна вече повече от 13 месеца. В същото време военната реторика на Москва по отношение на Запада ескалира, като дори повдига мрачната перспектива за ядрена война, отбеляза ДПА във връзка с теста.

Неотдавна Кремъл предизвика вълнение с изявлението си, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Тези оръжия имат по-малък обсег от междуконтиненталните балистични ракети, които могат да изминат повече от 5000 км.