Руската Централна избирателна комисия съобщи днес, че на 10 септември ще произведе местни избори в четирите окупирани украински области, които миналия септември Русия обяви за анексирани, предадоха световните агенции.

Решението е прието днес единодушно от членовете на комисията и ще бъде изпратено на руския президент Владимир Путин.

Произвеждането на изборите в новите анексирани територии в Украйна се предвижда да съвпадне с местния вот в други руски региони. На тези избори ще се избират местни парламенти и общински съвети, както и областни губернатори.

"Днес е много важна и значима среща, ние поемаме огромна отговорност и всеки член на избирателната комисия разбира това. За първи път нашите нови региони провеждат избори заедно с цялата страна. И да дадем зелена светлина е наше право и задължение", каза председателят на ЦИК Ела Памфилова, цитирана от ТАСС. Тя посочи, че "провеждането на избори е много важно за гражданите на новите региони, изборите ще им дадат политическа стабилност, ще формират органи на управление и др."

Русия не контролира напълно Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска област в Източна и Южна Украйна и боевете в четирите области продължават.

Зам.-председателят на ЦИК Николай Булаев заяви, че е била свършена много работа за създаване на система от избирателни комисии в районите. "За да създадем това система от нулата е подвиг. И днес това формиране е почти завършено", каза Булаев.

Въпреки, че в окупираните от Русия четири украински области все още се водят ожесточени боеве, директорката на руската ЦИК Ела Памфилова каза, че руското министерство на отбраната и Федералната служба за сигурност (ФСС) смятат, че е възможно там да се състоят избори през септември.

Русия обяви четирите области за част от своята територия след набързо организирани референдуми в окупираните части на Украйна миналия септември, които не бяха признати за законни от Киев и Запада, посочва Ройтерс.

На 29 май президентът на Русия подписа закон, който позволява на четирите анексирани територии да определят правилата за провеждане на избори.

Законът определя подробностите за провеждането на избори, когато на териториите е въведено военно положение. Най-висшият служител на региона, на чиято територия е в сила военно положение, може да изпрати предложение до ЦИК на Руската федерация за провеждане на избори, референдум в региона не по-рано от 130 дни и не по-късно от 90 дни преди деня на гласуването. ЦИК не по-късно от пет дни от датата на получаване на предложението провежда консултации с Министерството на отбраната на Руската федерация и Федералната служба за сигурност на Руската федерация. Въз основа на резултатите от тези консултации ЦИК взема решение за назначаване на съответните избори, референдум или отхвърля предложението.