Русия обяви, че днес нейните сили са поели пълен контрол върху украинския град Лиман - железопътен възел в района на Донецк, което ще спомогне за подготовка на следващия етап от офанзивата на Кремъл в Източен Донбас, предаде Ройтерс.

От няколко дни украинските и руските сили се сражаваха за Лиман. Градчето е на 40 километра западно от Северодонецк - най-големият град в Донбас, който още е под украински контрол, но вече е подложен на масирана атака от руските сили.

Железопътният възел Лиман отваря пътя към големите градове Славянск и Краматорск, отбелязва Франс прес.

"В резултат на съвместните действия на поделения на милицията на Донецката народна република и руските въоръжени сили град Лиман беше напълно освободен от украинските националисти", заяви в специално съобщение руското министерство на отбраната, потвърждавайки направеното предния ден съобщение от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Губернаторът на Луганска област, която заедно с Донецка съставлява целия регион на Донбас, каза вчера, че руските войски са влезли в Северодонецк, който е фокус на главната руска офанзива. Настъплението на руснаците показва промяна в динамиката на войната, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че руските сили, нахлули в Украйна на 24 февруари, не успяха да завладеят Киев в началния етап на конфликта, те бележат бавен, но постоянен напредък в Донбас, големи части от който вече бяха контролирани от подкрепяните от Москва сепаратисти преди войната. Тактиката включва масирани артилерийски бомбардировки и въздушни удари, които опустошават големи и малки украински селища.

Също днес Русия съобщи, че е използвала ракетни удари, за да унищожи украински командни постове в Бахмут и Соледар. Двата малки града са на важен път, който е на югозапад от Лисичанск и Северодонецк.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза днес, че през последните 24 часа украинските сили са отблъснали 8 нападения в Донецк и Луганск. Руските атаки са включвали артилерийски удари в района на Северодонецк, но "без успех", посочи украинският генерален щаб.

Украйна получава противокорабни ракети от Дания и артилерия от САЩ

Украйна е започнала да получава противокорабни ракети "Харпун" от Дания, както и самоходна артилерия от Съединените щати, съобщи министърът на отбраната Олексей Резников, цитиран от Ройтерс. Оръжията значително ще повишат отбранителната способност на украинската армия, подчерта Резников.

В пристанището на Мариупол отново влезе търговски кораб

За първи път след като Русия установи пълен контрол над Мариупол в пристанището на украинския града акостира товарен кораб, съобщи представител на пристанищната администрация, цитиран от ТАСС.

На руския кораб ще бъдат натоварени 2700 тона метал и в понеделник той ще отплава за град Ростов на Дон.

По-рано руските власти съобщиха, че пристанището е напълно разминирано и че са премахнати потопените от украинските въоръжени сили плавателни съдове.

Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна

"Вашингтон сам провокира продоволствена криза на територията на Украйна, лишавайки я от зърнените й запаси", заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

"Изявлението на президента на САЩ Джо Байдън от 10 май за необходимостта от намиране на възможности за износ на 20 милиона тона зърно от Украйна съвпадна с подписването на закона за украинския ленд-лизинг. Оказва се, че Киев ще плаща за оръжие с пшеница. Всъщност самите американци провокират продоволствена криза в Украйна, като я лишават от зърнени резерви", каза дипломатът, коментирайки ситуацията с продоволствената сигурност в контекста на изявления на официални представители на чужди държави за предполагаемото "блокиране" на Черно море".

Тя подчерта, че САЩ и ЕС говорят за намерения да изнесат 20 милиона тона зърно от Украйна в рамките на 2,5 месеца, уж за транспортирането им до африканските и близкоизточните страни, за да се предотврати продоволствена криза. "В действителност обаче зърното се транспортира до складове в Европа. Организирани са железопътни, шосейни и речни маршрути за доставката му до дестинации в Германия, Полша, Литва, Румъния и България", допълни представителят на МВнР.

Захарова отбеляза, че в момента на световния пазар на храни се развива "тревожна ситуация" поради проблеми с доставките на селскостопански продукти. "Ние, като най-големият доставчик на пшеница на международните пазари, сме изключително притеснени. Опитите на Запада да приписва всички проблеми на специална военна операция и да обвини Русия, че блокира чужди кораби в пристанищата на Черно и Азовско море, са абсолютно безпочвени", продължи тя. "Скокът на цените на зърното започна още през 2020 г. и в никакъв случай не е резултат от специална военна операция. Пандемията доведе до сериозно прекъсване на веригите за доставки и значително увеличение на цената на услугите за транспортиране на храни."

Според дипломата експертите на ФАО многократно са отбелязвали, че цените са достигнали рекордно високо ниво до февруари 2022 г. "Така че от 2019 г. до февруари 2022 г. индексът на цените на храните се е увеличил с почти 50%. Това се случи не по вина на Русия, а поради пандемичната парична емисия, високите цени на енергията, торовете и други селскостопански ресурси", добави тя.

Както подчерта представителят на външното министерство, антируските санкции на Запада, довели до разкъсване на връзките в областта на глобалната логистика и транспортна инфраструктура, се превърнаха в "основен катализатор" за съществуващите негативни тенденции. "САЩ и ЕС забраниха на кораби под руски флаг да използват бреговата им инфраструктура. Най-големите каргопревозвачи в света се присъединиха към санкциите срещу Русия, техните кораби не посещават руски пристанища. Морското търговско пристанище Новоросийск е включено в ЕС списък на санкциите, чрез който се доставя до 50% от руското зърно. ЕС въведе квотен режим за внос на торове", каза тя. "Всичко това, заедно със санкциите за транспорт на стоки от Русия, трудности при заплащането на доставки, забранени транзакции и митнически проблеми, доведоха през март до намаляване на доставките на руски торове в страните от ЕС с 40%."

"В резултат на това цените на пшеницата, царевицата и ечемика, които вече бяха рекордно високи, се повишиха още повече. Според ООН през март 2022 г. цената на хранителните продукти надвишава миналогодишната цифра с 24%, а в страните от ЕС цената на пшеницата скочи със 70% за този период", припомни Захарова.

На фона на настоящата ситуация Русия, както отбеляза дипломатът, продължава да бъде "отговорен участник в световния пазар на храни". "Възнамеряваме да продължим да изпълняваме добросъвестно задълженията по международни договори по отношение на експортните доставки на селскостопанска продукция, торове, енергийни носители и други критични продукти. Ние добре осъзнаваме важността на подобни доставки за осигуряване на социално-икономическата стабилност на различните региони на света", в заключение казва Захарова.