Руското министерство на отбраната заяви днес, че преди два дни неговите сили са унищожили с ракетен удар в пристанището на Одеса "последния военен кораб" на Украйна. Засега няма коментар от страна на Киев за съдбата на плавателния съд.

"Последният кораб на украинския военноморски флот, "Юрий Олефиренко", беше унищожен на военна котвена стоянка в пристанището на Одеса", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков във всекидневната си сводка за хода на войната. Той добави, че корабът е бил поразен на 29 май с "високоточни оръжия" - фраза, която Конашенков използва за ракети - но не даде повече подробности.

Въоръжените сили на Украйна засега не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Представители на украинските власти съобщиха в понеделник, че Русия е извела от строя пет самолета при атака срещу военна цел в Западна Украйна и е причинила пожар в черноморското пристанище Одеса с тежки въздушни удари сутринта, като в момента  определя степента на щетите.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на твърденията на двете страни.

 

"Юрий Олефиренко" е среден десантен кораб. Първоначално наречен "Кировоград", корабът е преименуван през 2016 г. в чест на украински морски пехотинец, убит близо до югоизточното пристанище Мариупол през 2015 г. Украинският президент Володимир Зеленски награди екипажа му през юни 2022 г.

Украинският кораб "Юрий Олефиренко"

Снимка: Mil.gov.ua

Руското министерство на отбраната съобщи ощ, днес, че силите му са изтласкали украински подразделения от позиции около селищата Красногоровка и Ясиноватая в Донецка област, която Москва обяви за анексирана.

"Ожесточените боеве" продължават около Авдеевка - голям град, който се намира между двете селища, бе съобщено още на всекидневния брифинг.

Авдеевка до голяма степен е изравнен със земята след месеци на сражения, отбелязва Ройтерс.

То добави, че продължават "ожесточени сражения" около Авдеевка - голям град между двете селища, който до голяма степен бе разрушен по време на продължаващите от месеци боеве.

Междувременно собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че е поискал прокуратурата да "разследва престъпления", извършени от високопоставени руски служители в сферата на отбраната преди и по време на военната кампания на Русия в Украйна.

"Днес изпратих писма до Следствения комитет и до Прокурорската служба на Руската федерация с искане да проверят обстоятелствата на извършено престъпление по време на подготовката и по време на провеждането на СВО (Специална военна операция) от редица високопоставени служители на министерството на отбраната", каза Пригожин. "Тези писма няма да бъдат публикувани поради факта, че с това ще се занимават разследващите органи", добави той.

Засега няма коментар по случая от руското министерство на отбраната.

Пригожин, който е основателят на наемническата група "Вагнер", многократно е обвинявал министъра на отбраната Сергей Шойгу и други високопоставени представители на руските власти, че саботират военната кампания в Украйна, отбелязва още агенцията.