Русия обвини днес САЩ, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл, която по думите ѝ е имала за цел да убие президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Белият дом отрече тези твърдения на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

На пресконференция в Москва Песков каза, че Вашингтон трябва да има пред вид, че Русия знае, че той избира целите и Украйна просто изпълнява американските планове. Той не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си за участие на САЩ, посочва Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби отрече твърденията на Песков. Съединените щати не насърчават, нито разрешават на Украйна да нанася удари отвъд нейните граници, заяви Кърби по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Украйна отрече да е свързана със случилото се в ранните часове вчера, когато според кадри от видеоклип два летящи обекта се приближили към Кремъл и единият от тях се взривил, добавя БТА.

"Опитите да се отрече това, разбира се, са напълно нелепи. Знаем много добре, че решенията за подобни действия, за подобни терористични атаки, се вземат не в Киев, а във Вашингтон", заяви Песков. По думите му САЩ често избират както целите, които Украйна да напада, така и начина, по който те да бъдат атакувани. "Това също често се диктува от отвъд океана. Ние добре знаем това и сме наясно с това... Във Вашингтон трябва ясно да разберат, че знаем това", добави Песков.

Той каза още, че Русия си запазва правото на ответен удар, но не посочи под каква форма може да се случи това. Русия има няколко възможности и, когато и да се случи, отговорът ще бъде внимателно преценен и премерен, заяви Песков. Той каза, че в момента се провежда спешно разследване, но не уточни кога се очаква да бъдат оповестени резултати от него.

Песков каза още, че Кремъл е наясно с мислите на папа Франциск за уреждането на конфликта в Украйна, но Москва не е запозната с конкретни идеи, съобщи ТАСС.

"Знаем, че понтификът мисли как да се сложи край на този конфликт, но не ни е известно Светият престол да е предложил някакви подробни планове в този контекст", заяви той в отговор на журналистически въпрос.

В края на миналия месец папа Франциск каза, че Римокатолическата църква изпълнява "мирна мисия" за разрешаване на конфликта в Украйна. Тази мисия "все още не е публична", заяви той и уточни, че ще може да се даде подробна информация за нея едва по-късно.