През последните дни Русия продължава да дава приоритет на операцията по обкръжаването на Авдеевка, но е постигнала незначителен напредък с цената на големи загуби на бронирана техника, съобщава британското разузнаване.

Британското министерство на отбраната смята, че руският 10-ти танков полк вероятно е загубил по-голямата част от танковете си, докато се е опитвал да обкръжи Авдеевка от юг. Полкът е част от 3-ти армейски корпус - първото голямо ново формирование, което Русия изпрати в Украйна от август 2022 г. насам.

Въпреки обучението в Беларус, 3-ти армейски корпус все още демонстрира ограничена бойна ефективност, смятат в Лондон.

"Загубите на 10-ти бронетанков полк вероятно се дължат главно на тактически погрешни фронтални атаки, подобни на тези при други неотдавнашни неуспешни руски бронетанкови атаки, като например тези край град Углешар", се казва в новата сводка на британското разузнаване.

Най-ожесточените боеве продължават за Бахмут, Авдийвка и Маринка. Отблъснати са 62 вражески атаки - в Купянското и Лиманското направление - в районите на селищата Крахмалное, Кременная, Кузмино, Белогоровка, Верхнекаменское и Берестовое, гласи пък сутрешната сводка на украинския генерален щаб.

В Бахмутското направление има нападения срещу самия Бахмут, както и в районите на населените места Орехово-Васиеловка, Богдановка, Ивановское и Озаряновка.

Според американския Институт за изследване на войната.

Към 27 март руските войски са напреднали до Райгородка (на 12 км западно от Сватово). Постигнали успехи в Бахмут - в северозападната част на града. Наемниците на ЧВК "Вагнер" също така напредват в рамките на комплекса АЗОМ в северната част на Бахмут.

В мрежата се появиха кадри, на които кураторът на ЧВК Пригожин посещава училище № 5 близо до центъра на града.

Освен това руските войски са напреднали северно от Новомихайловка (на около 10 км южно от Авдеевка). Забелязва незначителен напредък на руските войски в близост до вилната зона на три километра югоизточно от Угледар.

Според украинския генерален щаб руските войски са извършили обстрели с безпилотни летателни апарати Шахид-136/131 и управляеми авиационни бомби.

Атаките на с "Шахид"-и са предприети от север и югоизток. Четиринадесет от 15-те изстреляни безпилотни летателни апарата са били свалени, съобщи Генералният щаб.

Взривове е имало в Днепропетровска област - там е поразено предприятие, като пожарът е обхванал четири хиляди квадратни метра.

В Киев се е запалила нежилищна сграда в Святошинския район след падане на отломки от дрон.

Изтребители Су-35 от Ростовска област са атакували Херсонска област с две управляеми въздушни бомби.

Междувременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников публикува видеозапис как управлява британски танк Challenger.

"За мен беше удоволствие да се кача на първия украински основен боен танк Challenger 2.

Тези танкове, доставени от Обединеното кралство, наскоро пристигнаха в нашата страна. Тези фантастични машини скоро ще започнат да изпълняват бойните си задачи", заяви Резников.

Ден преди това Германия потвърди, че обещаните танкове Leopard 2 вече са доставени на Украйна. "Да, ние доставихме танкове Leopard, както беше обявено", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц на съвместна пресконференция с холандския министър-председател Марк Рюте.

Според "Шпигел" Германия е изпратила на Украйна 18 танка Leopard 2 и около 40 бронирани машини на пехотата Marder.