Над 60 руски военнослужещи са били убити при украинския ракетен удар по Макеевка в новогодишната нощ, обяви днес министерството на отбраната на Русия в изявление, цитирано от ТАСС.

По негови данни Въоръжените сили на Украйна са изстреляли от реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS) шест снаряда по пункт за временно разполагане на руско военно подразделение в района на този град в източните покрайнини на Донецк. Обектът е бил улучен от "четири ракети с фугасна бойна глава", в резултат на което "са загинали 63 руски военнослужещи", пише в съобщението.

Руската система за противовъздушна отбрана е свалила останалите два снаряда, добавиха от министерството на отбраната на Русия и обещаха да окажат "цялата необходима помощ" на семействата на убитите войници.

Голямото натоварване на клетка от мобилната мрежа е издало на лагер на мобилизирани руски резервисти в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна, който бе поразен в новогодишната нощ, предаде по-рано ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи, формирани от местните сепаратисти.

Украинската армия казва, че при атаката в град Макеевка, на петнайсетина километра източно от Донецк, са били убити около 400 руски военни - твърдение, което не е проверено по независим път, посочва Би Би Си. Редица руски коментатори признаха за нападението по професионално училище, където били разквартирувани войници, и че сградата е почти напълно разрушена, но уверяват, че жертвите са много по-малко, отколкото претендира украинската страна.

Източник от правоохранителните органи на т. нар. Донецка народна република заяви днес пред ТАСС, че военните са използвали активно мобилните си телефони, което е позволило на противника да открие местоположението им.

Русия твърди, че сградата е била поразена от високоточна американска реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Съединените щати доставиха такива съвременни оръжия на Украйна след руската инвазия в страната.

Украинските въоръжени сили нанесоха масиран удар по Макеевка в новогодишната нощ. По първоначална информация са били ранени над 15 души, но данните за убити и пострадали се уточняват, отбелязва ТАСС.