Руското военно ведомство набира затворници за войната на Кремъл срещу Украйна, предаде ДПА, като се позова на днешния информационен бюлетин на британското министерство на отбраната.

Агенцията отбелязва, че по данни на британското разузнаване само през април 2023 г. в руската армия са се записали около 10 000 осъдени затворници.

Според министерството на отбраната на Великобритания Москва е започнала този процес в началото на годината, добавя БТА.

Сегашната кампания на Русия е част от опита за увеличаване броя на военнослужещите, като същевременно се избягва задължителна мобилизация, която би била крайно непопулярна сред руската общественост, смятат в Лондон.

Източници от украинското разузнаване и други военни вече съобщиха, че руското министерство на отбраната набира затворници.

Затворниците, на които се обещава помилване в замяна на военна служба, са основно "пушечно месо" в помощ на редовните части, твърдят военните експерти.

От лятото на 2022 г. насам затворниците са основният резерв от новобранци и за руската частна военна компания "Вагнер". Но компанията вероятно е загубила достъп до руската наказателна система след изострянето на нейния спор с руското отбранително ведомство, посочва ДПА.

Британското министерство на отбраната от самото начало публикува всекидневно актуална информация за хода на войната на Кремъл въз основа на разузнавателни данни. Москва обвинява Лондон в кампания за дезинформация.