Руското външно министерство заяви днес, че Република Македония е вкарана в НАТО насила, като изтъкна, че подобни действия задълбочават разделението и повишават напрежението в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След постигането на споразумение с Гърция за смяна на името на бившата югославска република лидерите на НАТО решиха да поканят Република Македония да започне преговори за членство в алианса, разширявайки присъствието си на Балканите за сметка на Русия.

"Вкарването на Македония насила в НАТО само потвърждава, че политиката на "отворени врати" става самоцел и инструмент за придобиване на контрол над геополитическа територия", се казва в съобщение на руското външно министерство.

Македонският премиер Зоран Заев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подписаха вчера документ за започване на преговори за членство на Република Македония в алианса, предаде ТАСС.

"Македония участва активно в мисиите на алианса и допринесе за установяването на мир и сигурност в Афганистан. Днес НАТО демонстрира, че вратите към алианса остават отворени", заяви Столтенберг.

Според условията на подписания документ Република Македония ще може да стане пълноправен член на НАТО, когато влезе в сила договорът с Гърция за решаване на спора за името на бившата югославска република и преименуването й в Република Северна Македония.

Основният въпрос, по който трябва да бъде поздравено българското правителство, е поканата към Македония за преговори за членство в НАТО, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Именно с договора, изработен от министерството на външните работи и подписан на 1 август миналата година, се даде тласък за това днес Македония да има покана, това е успех преди всичко за българската балканска политика, коментира вчера Каракачанов в Брюксел след срещата на върха на НАТО.