Русия е готова да разглежда предложения за излизане от украинската криза, но те трябва да бъдат правени по дипломатически канали, а не публично, заяви днес пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров след министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Словакия, предават ТАСС и БТА. Изказването му е по повод призива на украинския президент Володимир Зеленски, който написа статус в социалните мрежи по темата и изрази готовност за среща с руския държавен глава Владимир Путин. Това предизвика тънка критика от страна на руската дипломация. 

"Когато става дума за сериозни предложения, те първо се правят по дипломатически канали, а не публично по Фейсбук. Но ние сме готови да разглеждаме конкретни предложения, които ще помагат за изпълняването на резолюцията на Съвета за сигурност към ООН за Минските споразумения, а не да подменят тази резолюция и самите Мински споразумения", каза министърът.

Сергей Лавров подчерта, че за преодоляването на кризата в Източна Украйна са създадени достатъчно механизми - Контактната група по Минските споразумение и т.нар. Нормандски формат (Германия, Русия, Украйна и Франция). Той призна, че вероятно и други предложения имат право на съществуване, но акцентът трябва да пада върху прекия диалог между страните в конфликта. Изявлението на руския първи дипломат е по повод предложението на президента на Украйна Володимир Зеленски към руския президент Владимир Путин да се срещнат в Минск с посредничеството на САЩ, Великобритания, Германия и Франция.