Русия извърши нова ракетна атака срещу Украйна, като нанесе удари по инфраструктура, повреди жилищни и търговски сгради и рани най-малко шестима души в различни части на страната, съобщиха украинските власти, цитирани от Ройтерс. Това е второто руско ракетно нападение през този месец.

Въоръжените сили на Русия обявиха, че са нанесли групов удар по предприятия на украинския военно-промишлен комплекс, произвеждащи авиационни двигатели и боеприпаси за минохвъргачки, поразени са всички съоръжения, предаде ТАСС.

Руските сили извършиха атаки в седем украински области, включително срещу столицата Киев и градовете Днепър, Запорожие и Лвов, съобщиха украинските военни. Преди това ураинските ВВС бяха съобщили за излитането на няколко самолета "Туполев" Ту-95МС от летище "Оленя" в района на северозападния град Мурманск и, че ракетите са в процес на "насочване към Киев". В края на декември Русия използва тези самолети, за да извърши вълна от удари по украински градове, включително по столицата Киев, а при бомбардировките загинаха 39 души.

"Нов ракетен удар по Украйна. В частност врагът взе на прицел Киев", съобщи Сергей Попко, началник на киевската военна администрация, като добави, че ракетите са полетели към столицата от различни посоки.

Попко обяви, че противовъздушната отбрана е свалила всички ракети, насочени към Киев, и няма големи щети или жертви.

Кметът на град Буча, област Киев, показа огромен кратер, образувал се след свалянето на руска ракета в село Буда-Бабинецкая.

В западния град Лвов, близо до границата на Украйна с Полша, е ударено инфраструктурно съоръжение, каза регионалният губернатор Максим Козицки. Той съобщи и за двама ранени при атаката, за щети по жилищни сгради и лични автомобили.

По данни на украинските военни Лвовска област е била атакувана с над 10 ракети.

В резултат на атаката в Лвов е повредена трансформаторна подстанция. От Министерство на енергетиката съобщиха, че са пострадали общо няколко съоръжения на оператора на разпределителната система, но обстрелът не е засегнал критично работата на енергийните съоръжения, не се прилагат графици за спиране, системата е балансирана.

Инфраструктура е била поразена в западната Хмелницка област и град Запорожие на югоизток. В Запорожие има четирима ранени, а училище и магазин са повредени, казаха градските власти.

Въздушната тревога продължи над два часа в цяла Украйна. 

Според украински официални лица руските сили са се опитвали да повторят атаките от миналата зима, когато украинският енергиен сектор беше сериозно повреден и това доведе до продължителни прекъсвания на тока за милиони хора.

Въоръжените сили на Украйна съобщават за унищожени 13 от 26 ракети от различен тип - 12 крилати ракети Kh-101/Kh-555/Kh-55 от стратегически самолет T-95ms (Engels); 6 балистични ракети "Искандер-М"/ KN-23 (Воронеж); 2 крилати ракети "Калибър" (Новоросийск - Руска Федерация); 4 управляеми въздушни ракети Х-59 (ТОТ Запорожка област, Курска област - Руска федерация); 2 зенитни управляеми ракети С-300 (Белгородска област - Руска федерация).

Тази зима в Украйна досега беше необичайно топла, температурите често бяха доста над нулата и енергийната система успя да се справи, отбелязва Ройтерс.