Срещу Украйна са били изстреляни над 120 ракети, заяви президентският съветник Михайло Подоляк. В същото време руското министерство на отбраната пусна в канала си в Telegram снимка с надпис: "Калибрите" никога няма да свършат.

Киев съобщи днес за нова вълна от руски ракетни удари в украинската столица, Одеса и няколко други региона.

Регионалната администрация в Киев съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са били задействани за отблъскване на продължаващите ракетни удари. Кметът на украинската столица Виталий Кличко написа в Telegram, че в града може да има прекъсвания на електричеството, и призова хората да заредят своите устройства и да се запасят с вода. Според властите отломки от свалена руска ракета са повредили частна сграда и паркирана наблизо кола в Дарницки район в Киев. 40% от жителите на Киев са без електричество след ракетната атака тази сутрин. Градът подава топлина и вода както обикновено, заяви Кличко.

Местните власти в Киев, Харков и Лвов съобщиха за експлозии и спиране на електрозахранването. Властите в Днепропетровска и Одеска област също обявиха спирания на тока, за да се намалят до минимум евентуалните щети върху енергийната инфраструктура.

Ръководителят на Николаевска област Виталий Ким каза, че пет ракети са били свалени над Черно море. Две ракети са били свалени над Сумска област, която граничи с Русия, заяви Северното командване на украинските въоръжени сили.

В същото време за взривове бе съобщено в руския град Енгелс, където се намира база на стратегическата авиация на ВВС на Русия. Силите за ПВО са унищожили неидентифициран обект в Енгелс, съобщи губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин. Не се съобщава дали е имало щети на летището. Според губернатора няма заплаха за жителите. 

Според него в региона за пореден път се разпространява невярна информация, че жителите трябва да се евакуират. "Моля, запазете спокойствие. Няма нужда от никаква евакуация", посочи Бусаргин. Той допълни, че на място са изпратени екипи от оперативните служби.

Преди това в социалните мрежи се появиха снимки на работата на противовъздушната отбрана над Енгелс. Това е третото нападение над летището през декември.

Продължават негативните руски реакции на идеята на украинския президент Володимир Зеленски за мирна среща на върха в Украйна. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече предложението "заблуждаваща идея и пиар акция на Вашингтон". Тя смята, че по този начин украинските власти си "създават имидж на миротворец".

По-рано постоянният руски пратеник в ООН Дмитрий Полянски също реагира негативно на инициативата, като заяви, че подобна среща на върха може да се проведе без Украйна, но е невъзможна без Русия. Руският външен министър Сергей Лавров предложи да се зачетат условията на Русия, "в противен случай руската армия ще реши въпроса".

В същото време генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е готов да посредничи, но ако всички страни са съгласни.

Мирното споразумение за Украйна ще бъде сключено преди август, прогнозират перуански шамани. "Всичко това ще се успокои. Ще настъпи мир, спокойствие. Това е, което видяхме", казва шаманът Клеоф Седано и прогнозира, че мирният договор ще бъде подписан до август.

Шаманите предсказват и катаклизми: "През следващата година ще има земетресение, но не в перуанската столица, а на друго място, най-вече отвъд границата в северната част на Америка, която може да бъде Съединените щати... ще има много трагедии, най-вече климатични", казва шаманът Уолтър Аларкон.