Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че днешната му среща с президента на Русия Владимир Путин е крачка към подписването на двустранен мирен договор, предаде Ройтерс.

Двамата се срещнаха и разговаряха в рамките на Източния икономически форум във Владивосток, Русия.

Япония и Русия не са подписвали мирен договор след Втората световна война заради спор върху суверенитета на тихоокеанския архипелаг, който Русия нарича Курилски острови, а Япония - Северни територии, припомни агенцията.

На свой ред Владимир Путин подчерта, че Москва е готова да търси решения за сключването на мир с Токио. Той добави, че Русия ще си сътрудничи с Япония за поддържането на диалога между двете корейски държави.

След срещата Абе отбеляза, че е необходимо да се намери решение на проблема с отвлечените от Северна Корея японски граждани и че Путин обещал да помогне за това. Японският премиер съобщи, че главнокомандващият на силите за самоотбрана на Япония ще посети Русия през октомври. 

Путин, цитиран от ТАСС, изтъкна, че Япония е важен партньор за Русия и че Москва желае да развива двустранните отношения "въз основа на принципите на добросъседството, взаимното уважение и взаимното отчитане на интересите". Шиндзо Абе пък подчерта, че подписването на мирен договор е историческа задача, която трябва да бъде решена от него и руския президент.

Японският премиер съобщи, че Путин ще посети през юни догодина Япония и двамата ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Токио, предаде ТАСС.