Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) обяви, че е арестувала мъж от Беларус, който е взривил два влака в Сибир по заповед на украинското разузнаване в рамките на кампания по саботаж на критична руска инфраструктура, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Двете нападения над влакове са били извършени на 29 и 30 ноември в руската автономна република Бурятия, която граничи с Монголия и е на хиляди километри от Украйна.

Тогава украински източник, пожелал анонимност, каза за Ройтерс, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела операции, целящи повредата на използвани от Русия за военни доставки железопътна линии в Сибир.

Тогава, на 1 декември, Ройтерс отбеляза, че подобна атака на повече от 4000 км отстояние от Украйна би могла да послужи като демонстрация на способността на Киев да нанася удари дълбоко в руска територия.

При първото нападение на задържания мъж са били задействани взривни устройства в товарен влак, който се е движил през Северомуйския тунел по Байкало-Амурската железопътна линия. Със своите 15,3 км този тунел, който пресича Северомуйския хребет, е най-дългият в Русия, като се изключат метролиниите.

Бомби в друг товарен влак са били детонирани, докато е минавал по Дяволския мост в същия регион. Тази железопътна линия е разклонение на Байкало-Амурската линия, като по нея биват отклонявани влакове от Северомуйския тунел.

Беларуският гражданин е роден през 1971 г. и е задържан на територията на Омска област, уточняват от ФСС. От там казаха, че той е поставил взривните устройства в двата влака, получавайки указания от друг работещ за Украйна беларусин (роден през 1981 г.), който се е установил в Литва.

"Той направи признания, че е взел взривните устройства от тайно място,... превозил ги е с частен автомобил до Бурятия и ги е поставил във влаковите композиции при цистерните с гориво", допълниха от руската служба за сигурност, като поясниха, че действията на арестувания мъж са причинили "временно блокиране на движението".

Държавната компания "Руски железници", която е собственик и оператор на руската жп мрежа, съобщи, че влакът е бил спрян заради забелязан пушек, излизащ от цистерна с дизелово гориво. Компанията допълни, че жп трафикът е бил отклонен, което довело до леки закъснения, но като цяло не е имало нарушения в железопътното движение.

Задържан е и 21-годишен жител на Калининградска област, който от началото на тази година е организирал палежи на транспортни обекти в 15 области на Русия според ФСС, предаде Ройтерс.

"Следствието установи, че заподозреният е установил отношения посредством общуване в интернет със сътрудник на спецслужбите на Украйна, по указания на когото и срещу заплащане е набрал екип от хора за подпалваческа дейност в обекти от транспортната инфраструктура", гласи съобщение на пресцентъра на Федералнатта служба за сигурност на Русия. Освен това задържаният е предавал на украинските спецслужби сведения за руска войскова част в Калининградска област.

Междувременно от регионалната дирекция на ФСС в Тюменска област съобщиха, че са задържали местен жител по обвинение в държавна измяна, предаде още ТАСС. Арестуваният, срещу когото е образувано наказателно дело, е оказвал финансова помощ на въоръжените сили на Украйна, допълва руската новинарска агенция. Според следствието въпросният жител на Тюменска област е превеждал пари по банков път на украинската армия.