Това заяви днес говорителят на министерството генерал Игор Конашенков, цитиран от свтовните агенции и БТА.

По думите на генерала ведомството е открило участници в заснемането на режисираната химическа атака, които са разказали развитието на събитията.

"Днес на разположение на руското военно ведомство са и други доказателства, които свидетелстват за непосредственото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в Източна Гута", каза Конашенков.

Той уточни, че от 3 до 6 април върху членове на "Белите каски" е бил оказван силен натиск от Лондон за по-бързо изпълнение на подготвената предварително провокация.

Ситуацията след предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума буквално взриви мира на планетата. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Сирия с ракетни удари, които дори могат да включват и ядрено оръжие. Русия предупреди САЩ да се въздържат от подобни действия.

Междувременно експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще започнат работата си след няколко часа. Това заяви днес сирийският посланик в ООН Башар Джаафари на заседание на Съвета за сигурност, свикано от Русия, предаде ТАСС.

Той декларира, че сирийските власти са готови да предоставят на инспекторите "всички необходими условия", за да може да работят "прозрачно".

По думите на посланика поканата към експертите от ОЗХО е свидетелство, че Дамаск "вярва в дипломатическите усилия" и не се опасява от разследването.

"Същевременно решително осъждаме това, че три страни членки на Съвета за сигурност на ООН ни заплашват с употреба на сила в нарушение на член 1 от Устава на ООН", добави Джаафари по адрес на Великобритания, САЩ и Франция. Той подчерта, че ако тези държави нападнат Сирия, то страната ще се възползва от правото си да се защити съгласно член 51 от Устава на ООН.

"Това не е заплаха, това е обещание", каза Башар Джаафари пред Съвета за сигурност.