Това е станало на 2 септември, когато градът бе посетен от руския президент, съобщи електронното издание К2Капитал, предаде БТА.

"Дойдоха хора от правителството и предложиха да поставим на стоките цени, определени от губернатора или да затворим обекта за целия ден", каза продавачка в един от магазините.
В квартала, където се очаквало посещение на Медведев, останал да работи само един магазин, а другите били затворени.

По-рано президентът влезе в хранителен магазин в областния град Енгелс, където се заинтересува от цените на продуктите. При посещението си в Оренбург държавният глава също посети хранителен магазин, откъдето си купи сладолед, допълва изданието.

Предпоставки за недостиг на хранителни стоки в Русия няма, независимо от засухата, заяви президентът Дмитрий Медведев на заседание на президиума на Държавния съвет в град Саратов. Според него, растежът на цените за храни има спекулативен характер. Русия има достатъчни запаси от зърно, отбеляза президентът.
Той нареди на ръководството на регионите да държат под контрол положението на пазара и обеща да приеме оперативни решения в подкрепа на населението в случай на покачване на цените за храни.

Случаят в Саротов не е единствен със сваляне на цените на храните в Русия след визита на висш държавен политик.
Миналата година руският министър-председател Владимир Путин направи изненадващо посещение в московски супермаркет. Последствие от неговата визита бяха указанията към мениджмънта да намали цените.
Путин тогава посети супермаркет Perekrestok - магазин на една от най-големите търговски вериги в страната. Разхождайки се между щандовете, съпътстван от висши мениджъри на търговската верига, той спрял и попитал: "Защо тези колбаси струват по 240 рубли (7.5 долара). Това нормално ли е?“. 
От мениджмънта отговорили, че това са висококачествени продукти, като имат и обикновени за 49 рубли. Това обаче не задоволило като отговор Путин, който отговорил, че е “твърде скъпо“ и допълнил, че надценката, сложена от магазина при ниво от 52%, е прекалено голяма.