"Съкращенията са резултат от намаляването на персонала в този бранш, на затварянето на фабрики или сливането им. Причината е намаляването на продажбите заради кризата", заяви Драгош Фрумосу, председател на Федерацията на синдикатите от хранителната индустрия в Румъния. Той отбеляза, че предприятията от хранителната индустрия са отбелязали намаление на продажбите средно с около 10 процента.

Най-много съкращения е имало в месопреработването, производството на брашно и хляб, на безлкохолни напитки и сладки неща, пише вестник "Гъндул".

Румънците са пили това лято и с 12 процента по-малко бира, показват статистиките. Според представители на компанията Бергенбиър, която обяви, че възнамерява да закрие фабриката си в град Блаж в Централна Румъния, през първата половина на 2010 г. пазарът на бирата в Румъния е намалял с 12 процента спрямо същия период на 2009 г., след като през 2009 г. е намалял с 14 процента спрямо 2008 г.

Все пак компанията обяви, че ще запази фабриката си в южния румънски град Плоещ, която има производствен капацитет от 2,5 милиона хектолитра годишно.