Румънският президент Клаус Йоханис обнародва закон, който забранява използването на брашно от насекоми в традиционни румънски продукти, съобщиха местният новинарски сайт Хотнюз и БТА.

Проектозаконът, който беше иницииран от лидера на Социалдемократическата партия и настоящ премиер на Румъния Марчел Чолаку и още двама депутати от същата партия, регламентира използването на брашно от насекоми в производството и продажбата на традиционни продукти, например козунак, на територията на Румъния, отбелязва сайтът. Той беше приет от Камарата на депутатите през ноември.

"Забранява се на икономическите оператори използването на територията на Румъния на новоразрешени хранителни продукти в производството на хранителните продукти, включени в Националния регистър на традиционните продукти и Националния регистър на традиционните рецепти", се посочва в нормативния акт.

Освен това в закона се отбелязва, че в наименованието на даден продукт задължително трябва да бъде изписано, че съдържа новоразрешения продукт, независимо в какво процентно съотношение е, както и предупреждение за възможни алергични реакции. Предвижда се също тези продукти да бъдат изложени в магазините на отделни щандове.

В случай на нарушение на законовите разпоредби глобите варират между 10 000 леи и 100 000 леи (еврото се разменя за 4,96 леи).

Хотнюз напомня, че четири вида насекоми са одобрени до момента за консумация от Европейската комисия: домашен щурец, мигриращ скакалец, брашнен червей и ларва на торен бръмбар.