Румъния ще закупи два употребявани британски миночистача и две френски подводници в рамките на програмите за преоборудване на румънската армия, съобщават местните медии, и БТА.

Ръководствата на двете камари на румънския парламент одобриха вчера започването на процедури за възлагане на обществени поръчки, свързани с някои от програмите за оборудване на румънската армия. Програмите включват закупуване на две подводници "Скорпен" от френската фирма "Навал груп" (Naval Group) и закупуване на два "използвани, модернизирани" миночистача чрез директно споразумение с правителството на Великобритания, съобщава информационният сайт Хотнюз.

Министърът на отбраната също така е поискал от парламента да одобри стартиране на процедура за възлагане на обществена поръчка за програма за закупуване на "основен боен танк", фаза I. По-конкретно тя се отнася до закупуването на батальон от 54 американски танка "Ейбрамс" (Abrams). В допълнение към тях от запасите на американската армия ще бъдат закупени 12 "производни", на танкови шасита, боеприпаси и тренажори за обучение. Програмата за придобиването на тези танкове е на обща стойност над 1 млрд. евро и ще започне да действа през 2023 г., допълва телевизия Диджи 24.

Програмата за оборудване на военноморските сили е на обща стойност 150 млн. евро (без ДДС) и ще бъде изпълнена за период от 5 години.

Програмата за подводниците, в която са предвидени торпеда и контрамерки, първоначална логистична поддръжка, оборудване за поддръжка и тестване, криптографско оборудване за персонала на всички необходими нива, включително за бойно използване, оборудване за обучение и специфични бази данни, възлиза на 2 милиарда евро (без ДДС). Тя ще се изпълнява в рамките на приблизително 8 години, за да се осигурят ефективни способности на румънските военноморски сили в областта на разузнаването и събирането на разузнавателна информация на оперативно-стратегическо ниво, докато се изпълняват бойни действия срещу вражески надводни кораби и подводници с цел унищожаване/неутрализиране/възпиране на вражеските военноморски сили, самостоятелно или в сътрудничество с други сили, в териториални и международни води или във враждебни крайбрежни райони, в райони с висок риск, далеч от собствените военноморски бази.

Румъния предвижда и програма за оборудване на военни кораби с ракети на обща стойност 375 млн. евро (без ДДС) директно с правителството на САЩ. Тя следва да бъде осъществена за период от 4 години, за да се модернизират основните бойни системи и да се повишат оперативните способности до съвременното технологично ниво и да се осигури висока степен на оперативна съвместимост с други бойни единици на Румъния и на други членки на НАТО, за три ракетоносача клас TARANTUL на румънските военноморски сили, се посочва в документа, изпратен до румънския парламент и цитиран от медиите.

Румъния използва ескадрила от 17 изтребителя F-16, закупени наскоро от Португалия. През ноември страната подписа договор с Норвегия за закупуване на още 32 употребявани F-16.

На 15 май ВВС на северната ни съседка осъществиха последните полети с изтребителите МиГ-21 "Лансър" (LanceR).