Европейският съд по правата на човека постанови днес, че Румъния и Литва са извършили няколко нарушения на човешките права, особено забраната за мъчения, и са съдействали в програмата на ЦРУ за тайни затвори за заподозрени терористи на тяхна територия, предаде АФП.

Двамата заподозрени, които сега са държани в американския затвор в Гунтанамо, подадоха искове в съда през 2011 и 2012 г. с мотива, че незаконно са били затворени в "черни обекти" на ЦРУ в периода 2004-2006 г. 

По делото на родения в Саудитска Арабия Абд ал Нашири срещу Румъния съдът посочва, че е установено, че в Румъния е имало таен затвор на ЦРУ от септември 2003 до ноември 2005 г. Нашири е обвинен, че организирал самоубийствената бомбена атака през 2002 г. срещу френския петролен танкер "Лимбург", при която е убит 38-годишният български гражданин Атанас Атанасов, а други 12 членове на екипажа бяха ранени. Както и нападението срещу американския военен кораб "Куол" пред 2000 г., при което бяха убити 17 US моряци, посочва АФП.

А по случая с Абу Зубайда - роден в Саудитска Арабия палестинец без гражданство, е установено, че Литва е била домакин на такъв затвор от февруари 2005 г. до март 2006 г. За него се смята, че бил основен вербовчик на терористичната мрежа "Ал Каида" през 90-те години на XX век, като по-късно става организатор на връзките на Осама бин Ладен с други клетки на "Ал Каида". Двамата са държани в тези обекти, като властите в двете страни са знаели, че ЦРУ ще ги подложи на третиране, което не отговаря на Конвенцията за защита на човешките права.

Румъния и Литва освен това са позволили техния трансфер до други центрове за задържане на САЩ, с което допълнително са ги изложили на малтретиране, посочва съдът. На Румъния е наредено да плати Нашири 100 000 евро за неимуществени вреди. Литва трябва да плати също толко на Зубайда, както и поисканите от него 30 000 евро съдебни разходи.