Румънският президент Клаус Йоханис разреши съдебно преследване на бившия президент Йон Илиеску, бившия премиер Петре Роман и бившия вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску, които са обвинени в престъпления срещу човечеството във връзка със събития покрай революцията през декември 1989 г., с която рухна комунистическият режим, съобщава информационният сайт Зиаре.

Йоханис е изпратил днес на министерството на правосъдието разрешение по искането за съдебно преследване срещу тримата бивши високопоставени държавни представители. Искането бе изпратено на президентството на 2 април, тъй като законът изисква разрешение от държавния глава при съдебно преследване на лица, заемали висши държавни постове.

Йон Илиеску бе член и председател на Съвета на Фронта за национално спасение от 22 декември 1989 г. - орган, който де факто упражняваше централна изпълнителна и законодателна власт до 27 декември 1989 г., когато председателят на съвета получи с декрет ролята на държавен глава, а законодателните правомощия бяха отделени от изпълнителните.

Петре Роман бе член на Съвета на Фронта за национално спасение (ФНС) от 22 декември 1989 г. и бе назначен за първи премиер на Румъния с декрет от 26 декември 1989 г.

Джелу Войкан Войкулеску, също член на Съвета на ФНС, бе назначен официално за вицепремиер с декрет на 28 декември 1989 г.

В края на миналата година главната прокуратура на Румъния съобщи, че са открити нови доказателства, които хвърлят светлина върху делото за революцията от декември 1989 г. Бе установен съставът на политико-военното командване, което е поело за кратко пълната власт в Румъния след бягството на тогавашния президент, съобщи главната прокуратура.

Според нея през декември 1989 г. не е имало вакуум във властта, а вечерта на 22 декември 1989 г. е започнало изпълнението на многопланова военна диверсия, която е станала причина за смъртта на много хора, за нараняването на други и за последвалите разрушения.

В периода 16-25 декември 1989 година в Румъния имаше протести, улични боеве и големи демонстрации. 1142 души бяха убити по време на събитията, които остават неизяснени докрай и днес, а ранените бяха 3138 души. Румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена бяха екзекутирани след кратък процес на 25 декември 1989 г.

Прокуратурата посочва също, че не на последно място е важно да се уточни, че след 1989 г. са били унищожени или фалшифицирани важни доказателства, които са били от естество да разкрият истината за събитията около революцията. Именно това прави трудно ясното установяване на причинно-следствена връзка между определено поведение, действие или бездействие и изключително тежките последици от събитията през декември 1989 г.

Йон Илиеску, Петре Роман, Джелу Войкан Войкулеску и други бивши длъжностни лица са обвинени в престъпления срещу човечеството и във връзка със събитията от периода 13-15 юни 1990 г., известни като "миньорските походи". Това дело започна на 20 февруари т.г.

Йон Илиеску е на 88 години. Той е първият посткомунистически президент на Румъния, избран през 1990 година. След одобряването на новата конституция през 1991 година, той печели още два мандата като президент: от 1992 до 1996 и от 2000 до 2004 година. По време на неговото управление Румъния става член на НАТО.