Целта на това решение е да се изпълнят критериите на МВФ за ограничаване на бюджетните разходи. Ако Букурещ не успее да се изпълни поетите пред МВФ задължения, страната може да се лиши от 20 милиарда евро, предвидени по силата на договор, подписан по-рано тази година.
Решението е част от програмата на строги мерки за преодоляване на икономическата криза. По тази програма догодина трябва да бъдат съкратени 150 000 държавни служители, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
Планът за неплатен отпуск на държавните служители, обявен още през август, трябваше да се изпълни в периода от октомври до декември, заявил министърът. Заради обжалване в Конституционния съд сега графикът трябва да се свие в оставащите дни на ноември и целия декември.
С тази мярка се цели да бъдат спестени около 1 милиард леи, което е равно на 0,2 на сто от БВП и да се помогне на страната да закрепи бюджетния си дефицит на 7,3 на сто от БВП, както предвижда споразумението с МВФ.
Изпълнението на поетите от Румъния задължения пред МВФ се затруднява от политическата криза в страната, която няма да се реши преди насрочените за 6 декември президентски избори, посочва Ройтерс. Не е ясно дали правителството, което вероятно ще бъде сформирано след тази дата, ще бъде готово "да изпълнява обещания, дадени в разгара на кризата", изтъква агенцията. МВФ вече отложи най-рано до януари транш от 1,5 милиарда евро от заема за Румъния.