Египет, Израел и Съединените щати са се договорили за спиране на огъня в южната част на Ивицата Газа от 06:00 ч. по Гринуич, като това съвпада по време с отварянето на пропускателния пункт "Рафах". Това беше съобщено от агенция Ройтерс, която се позова на египетски източници в сферата на сигурността.

Малко по-късно обаче пред Би Би Си израелски военен отрече тази информация.

Информацията на Ройтерс, цитирана от БТА, гласеше, че спирането на огъня ще продължи няколко часа, но не е сигурно колко точно. Източниците уточняват, че трите страни са се споразумели пунктът "Рафах" да бъде отворен до 14:00 ч. по Гринуич, като става дума за еднодневно отваряне.

Говорител на израелската армия обаче заяви, че няма информация за подобно примирие в южната част на Газа.

"Няма договорено прекратяване на огъня, за което да знам. Виждам и всички тези доклади. Няма нищо, което да потвърдя", коментира пред Би Би Си подполковник Ричард Хехт.

"Рафах" се намира на границата на Египет с ивицата Газа и е единственият пропускателен пункт, който не се контролира от Израел, отбелязва Ройтерс.

Израел обяви днес, че евакуира жителите по протежение на границата си с Ливан, след като отцепи района след престрелки със сили от другата страна на границата, предаде Франс прес.

В съвместно изявление на израелското министерство на отбраната и на израелските въоръжени сили се съобщава за "прилагането на план за евакуация на жителите от Северен Израел, които живеят в район до два километра от границата с Ливан".