Въпросът защо собственикът на "Челси" Роман Абрамович не беше на стадиона в Лондон, когато неговият отбор спечели финала за ФА Къп срещу "Манчестър Юнайтед" се знае от всички - защото визата му като инвеститор в Обединеното кралство беше изтекла.

Но подробностите са доста по-интересни. Абрамович има виза като инвеститор във Великобритания - тя се дава на хора, инвестирали над 2 милиона паунда в британската икономика, но той има много повече. Визата важи 40 месеца, но след това може да бъде продължена. Пет години, след като получи такава виза, чужденецът-инвеститор може да поиска разрешение за постоянно пребиваване в Обединеното кралство.

Абрамович подаде молба за такова разрешение през 2016 година, но после го изтегли. Според неофициална информация, за да не получи отказ и така да стане нежелан на Острова.

Отношенията между Москва и Лондон се влошиха след анексирането на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна, но добиха катастрофален характер след опита да бъде отровен бившия двоен агент и полковник от ГРУ Сергей Скрипал.

Първоначално информацията беше, че той е подал документите си за удължаване на визата, но понеже го е направил в Москва, процедурата се забавя. След това обаче стана ясно, че собственикът на "Челси" ще получи виза, но преди това трябва да обясни произхода на инвестираните във Великобритания средства.

Това вече е сложно, предвид произхода на милиардите му, забулени в тайните на руския Далечен Север и на връзките му с Кремъл. Лош късмет за Абрамович - неговото искане за виза съвпадна с доклад, внесен в британския парламент и озаглавен "Златото на Москва: Руската корупция във Великобритания".

Според съставителите на документа, руските "мръсни пари", което се препират през Лондонското Сити са голяма опасност за националната сигурност на страната и затова правителството трябва да предприеме мерки срещу тях. В това число с разширяване на вече наложените санкции на Русия и въвеждане на санкции срещу хората от "Списъка на Магнитски".

Изискванията са всички офшорни компании, които инвестират в Обединеното кралство да разкрият своите собственици. Точно това става в момента с Абрамович - искат да чуят неговата версия за милиардите, които притежава и част от които е инвестирал на Острова. По някои неофициални данни, руските олигарси са вложили в британски недвижими имоти и компании почти 400 милиарда долара.

Така първият руски милиардер, ударен реално от Лондон след случая "Скрипал", става Роман Абрамович. Остава да видим ще има ли други и ако да - кои.