Робърт Ф. Кенеди-младши - адвокат по дела, свързани с екологични въпроси, който разпространяваше и конспиративни теории за ковид ваксините, е подал заявление да се яви като независим кандидат на президентските избори в САЩ догодина, предаде ДПА.

Заявлението, подадено на 1 ноември в щатската служба по изборите в щата Северна Каролина, ще позволи на Кенеди-младши да се яви на изборите, ако събере достатъчно подписи.

Кенеди-младши е син на бившия американски сенатор Робърт Ф. Кенеди и племенник на бившия американски президент Джон Ф. Кенеди. Първоначално той влезе в надпреварата на първичните избори на демократите, но миналия месец обяви, че е решил да се състезава като независим.

"Дошъл съм тук днес, за да заявя нашата независимост от шестващата корупция, която ни лишава от достъпен живот, от вяра в бъдещето и от взаимно уважение. За да го постигна, трябва да обявя собствената си независимост, независимост от Демократическата партия", каза Кенеди-младши пред множество в Националния конституционен център във Филаделфия.

По закон, независим кандидат за президент трябва да събере подписи от 1,5% от избирателите, които са гласували на последните избори за губернатор. Това се равнява на около 83 000 подписа. Те трябва да бъдат представени до началото на първичните избори на 5 март.

Въпреки че първоначално беше в кампанията като демократ, Кенеди се появи на няколко пъти с крайнодесни фигури като теоретика на конспирациите Алекс Джоунс. Той често се противопоставяше на антиковидните ваксините и беше съпредседател на организация срещу ваксините, наречена "Защита на детското здраве".

Миналия месец няколко негови братя и сестри излязоха с обща позиция срещу предизборната му кампания. "Решението на брат ни Боби да се кандидатира като независим срещу Джо Байдън е опасно за страната ни", се казваше в изявлението им. "Боби може и да носи същото име като баща ни, но не споделя същите ценности, визия или оценки", допълваха те в текста.