Британският министър-председател Риши Сунак заяви днес, че Обединеното кралство е състрадателно и гостоприемно място за търсещите убежище, но това зависи от способността на страната да охранява ефективно границите си, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърката на вътрешните работи на Великобритания Сюела Брейвърман днес бе подложена на остра критика за това, че определи наплива на кандидати за убежище като нашествие, а законодатели от целия политически спектър предупредиха за риска от използването на провокативен език.

"Това е и ще остане страна, която проявява състрадание", заяви говорителят на Сунак.

"Министърката на вътрешните работи се опитваше да опише мащаба на предизвикателството, пред което е изправена страната, и че е важно да контролираме нашите граници, за да можем да осигурим безопасни и сигурни маршрути" за други кандидати за убежище лица, добави той.

Твърдението на Москва, че Великобритания трябва да бъде обвинявана за повредата на газопровода "Северен поток", е опит да се отклони вниманието от ситуацията в Украйна и е част от "руския наръчник [за действие]", заяви говорител на британския премиер.

Москва днес отново повтори твърдението си, че Великобритания е отговорна за атаката срещу подводния газопровод "Северен поток" и добави, че обмисля какви "по-нататъшни стъпки" да предприеме във връзка с това.

Великобритания отхвърли твърдението.

"Очевидно е, че внимателно следим ситуацията, но е редно да не бъдем въвличани в подобно отвличане на вниманието, които са част от руския наръчник [за действие]", заяви пред репортери говорителят на Сунак. "Те продължават безразборните си бомбардировки на цивилни граждани и нападенията срещу гражданската инфраструктура. Върху това сме концентрирани и ще продължим да оказваме подкрепа, така че те да загубят тази незаконна война", допълни той.