Британският премиер Риши Сунак назначи журналистката Амбър де Ботън за свой директор за връзките с обществеността, предаде ДПА, като се позова на информация от "Даунинг стрийт" 10.

Кариерата на Де Ботън включва работа като журналист в Ай Ти Ви и Скай Нюз. Тя напуска Ай Ти Ви, където беше шеф на новините от Великобритания, а преди това - ръководител на политическия отдел.

За разлика от предишната си месторабота, където се налагаше да бъде безпристрастен служител на обществото, сега тя ще може да дава политически съвети на министрите, да защитава действията на правителството и да отправя критики към опозицията.

Политическият редактор на Ай Ти Ви Робърт Пестън написа в Туитър, че Де Ботън е прекрасен журналист, както и че оставя голяма празнина в телевизията.

Политическият редактор на "Скай Нюз" Бет Ригби от своя страна нарече Де Ботън талантлив новинар и редактор, а ходът с привличането ѝ според него означава, че правителството има сериозни намерения в работата си.

Сунак и преди е назначавал кадри от Ай Ти Ви - бившата главна редакторка на вътрешните новини Алегра Стратън беше негов директор по стратегическите комуникации през 2020 г., преди да стане говорителка на Борис Джонсън, отговаряща за телевизионните брифинги.

Именно Ай Ти Ви се сдоби с видеото, на което Стратън се шегува за "измислено парти" по време на репетиция за телевизионен брифинг само дни след като плъзнаха слуховете за коледно парти на "Даунинг стрийт" 10 в нарушение на локдауна.