Украинският министър на отбраната Олексий Резников подаде заявление с оставката си до председателя на парламента. Това обяви самият Резников в социалната мрежа Екс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Преди ден президентът Володимир Зеленски обяви, че е решил да смени военновременния си министър на отбраната, което представлява най-голямото кадрово разместване във висшия ешелон на системата на отбраната в Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари миналата година.

"През тази седмица на парламента ще бъде предложено да приеме и кадрово решение. Искам да го очертая сега. Реших да направя смяна на министъра на отбраната на Украйна.

Алексей Резников премина тези повече от 550 дни пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нов подход и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло", заяви украинският лидер.

Новият военен министър ще бъде Рустем Умеров.

"Върховната Рада на Украйна добре познава този човек и г-н Умеров не се нуждае от допълнително представяне. Очаквам от парламента подкрепа за тази кандидатура", заяви Зеленски.

Умеров вече пък написа оставката си до Радата като шеф на Фонда за държавно имущество, за да може да заеме новата длъжност в правителството, пък съобщи УНИАН.

В края на август депутатът Ярослав Железняк анонсира плановете за смяна на ръководството на Министерството на отбраната, като предположи, че Резников, вероятно, ще бъде назначен за посланик във Великобритания, а вместо него министерството ще оглави ръководителят на Фонда за държавното имущество Рустем Умеров. Умеров беше назначен във фонда през септември 2022 г., когато беше още депутат.

Самият Олексий Резников още при появата на слуховете за своето уволнение заяви, че е готов да подаде оставка.

За смяната във ведомството става ясно скоро след като Резников обяви, че Украйна възнамерява да увеличи производството на дронове още тази есен.

"Мисля, че тази есен ще има "бум" в производството различни украински дронове: летящи, плаващи, пълзящи и др., и това ще продължи да расте в обем", каза той пред "Укринформ". Резников обясни, че една от причините за ръста на производството е, че властите са ограничили различни разпоредби и законови изисквания.

"Така че пренаписахме разпоредбите... и опростихме процесите. Вярвам, че успяхме в това и ни дадоха възможност за такъв стимул. Особено за производителите на дронове, които започнаха производство от гаражи", каза Резников.