Това предава Франс прес, цитирана от тагенция "Фокус".

Решението на федералния окръжен съд в Хонолулу, столицата на щата се очакваше. Официално то е взето вчера.

Същата съдба, припомня БТА, имаше и предишния указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който "карантинните" страни бяха седем.

В ревизирания указ, издаден на 6 март, от списъка бе изключен Ирак. Той предвиждаше 90-дневна забрана за граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат в САЩ.

Главният прокурор на Хаваите Дъглас Чин, който представи иска, подчерта, че указът нанася щети на Хаваите, които зависят от туризма, и вреди на етническото разнообразие в щата.

С това мнение се солидаризира и окръжният съдия Уотсън, който добави, че вторият указ нарушава клауза от американската конституция, която не позволява дискриминация по религиозни причини.

В мотивите си Уотсън пише, че щатът Хавай е установил голяма вероятност забраната да нанесе "непоправима щета", ако бъде задействана.

Съдът в Хонолулу е първият, който се произнася, от общо три, в които е атакувана забраната.

По-късно се очакват решения от федералните съдилища в щатите Вашингтон и Мериленд.

Постановеното от съда означава замразяване на действието на указа на президента на САЩ на територията на цялата страна за 90 дни в частта му, забраняваща влизането в страната на граждани от Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Президентът Тръмп каза, че решението на федералния съд в Хонолулу е безпрецедентно превишение на пълномощията от страна на съдебната власт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В реч пред многобройни свои привърженици в Нешвил (щата Тенеси) той подчерта, че е готов да се бори докрай срещу решението на съдията и ще да стигне до Върховния съд по въпроса, ако се наложи.

"Законът и конституцията дават на президента право да спира имиграцията, тогава, когато той или тя смята, че това е в интерес на страната. Днешното съдебно решение създава представа, че сме слаби", каза Тръмп.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър отказа да коментира решението на хавайския съдия.