Губернаторът на традиционно подкрепящия републиканците американски щат Канзас Лора Кели от Демократическата партия бе преизбрана, след като победи съперника си от Републиканската партия Дерек Шмит, предаде Асошиейтед прес.

"На вчерашните избори жителите на Канзас дадоха много ясен сигнал. Канзас ни каза, че иска да продължим да се движим напред и че няма връщане назад", заяви Кели в победната си реч.

"Може би Канзас даде гласа си най-вече за цивилизоваността, за това да се вслушваме един в друг и за решаване на проблемите в дух на сътрудничество между републиканци и демократи - нещо, което е доста рядко срещано в политиката днес.", съобщава БТА.

Победата на Кели над Шмит, който изкара три мандата като главен прокурор на щата, бе отдадена на фактори като подобреното финансово състояние на Канзас при управлението ѝ, увеличените разходи за училищата и успешното привличане на инвестиции.

Вероятно важна роля за успеха ѝ е изиграла и подкрепата ѝ за правото на аборт, макар че по време на кампанията тя не наблягаше на този въпрос; в тази връзка тя не е изключено да е получила гласове и от умерени републиканци и независими избиратели, които са били недоволни от опита на републиканците през лятото да затегнат режима за абортите.

Кели на практика се е справила и с усилията на другия лагер да я пришие към управлението на президента Джо Байдън и високата инфлация.

Победата ѝ е тежко поражение за републиканците. Те имаха големи надежди да свалят от власт единствения губернатор демократ, който се бореше за преизбиране тази година, и то в щат, където бившият президент Доналд Тръмп спечели с лекота на изборите за държавен глава през 2020 г.