Съседи и доброволци раздават вода и закуски на избиратели с предпазни маски, които търпеливо чакат реда си в жегата в Смирна - спретнато предградие на Атланта. Американските президентски избори са на 3 ноември, но въпреки това тазсутрешното събитие изглежда като важен изборен ден Атланта, щата Джорджия, пише Елоди Кюзен от Франс прес, предаде БТА.

Сгушен в консервативния Юг, щатът Джорджия не е гласувал за кандидат на демократите за Белия дом от 1992 г. Но 77-годишният Джо Байдън почти изравнява резултата си в допитванията с този на 74-годишния президент републиканец Доналд Тръмп.

И демократите се размечтаха.

Близо 40 процента от избирателите в Джорджия вече са дали гласа си в този ключов вот, както и в местните избори и тези за Конгреса.

Двама кандидати демократи имат шансове да заменят сенаторите републиканци, представляващи щата във Вашингтон. Тяхната победа би допринесла за промяна в мнозинството в горната камара.

Джамал и Мишел Дженкинс са дошли с бебето си Ейжа, което таткото носи в кенгуру. Те са на опашката от 40 минути.

"Да, решила съм", заявява 33-годишната Мишел, като се усмихва под черната си шапка с козирка и котешки ушички. Тя и 31-годишният й съпруг са избиратели афроамериканци, които ще гласуват за Джо Байдън.

В продължение на 40 години окръг Коб е гласувал за републиканците, докато през 2016 г. не предпочете Хилари Клинтън.

Атланта е "черната столица", продължава Джамал Дженкинс, говорейки за града, където е роден Мартин Лутър Кинг. "Опитваме се да се мобилизираме, за да ни чуят".

"По-скоро мобилизация, а не убеждаване"

Всеки трети жител на Джорджия е чернокож, а населението й е все по-младо, по-разнообразно и по-образовано в района Атланта. И в щата (10,6 милиона жители) този път "са малко избирателите, които не са се определили", едва 4 процента, обяснява Трей Худ, преподавател по политология в университета в Джорджия.

"Затова за партиите въпросът по-скоро опира до мобилизация, а не до убеждаване".

В средата на октомври Доналд Тръмп проведе голям митинг в Мейкън, южно от Атланта, а през септември представи програма за подпомагане на бизнеса, насочена към афроамериканците.

Джо Байдън на свой ред ще посети днес "прасковения щат", а подгласничката му Камала Харис - първата чернокожа кандидатка за вицепрезидент, беше там в петък.

"Когато гласуваме, печелим", отсече тя пред местните жители, повечето афроамериканци.

"Демографската промяна през последните десетилетия" обяснява отчасти този толкова оспорван дуел Тръмп - Байдън, анализира Трей Худ. - "Но другият фактор е истинската мобилизация на демократите да се гласува срещу Тръмп".

Застаналата непосредствено пред семейство Дженкинс Ашли Доусън кима, като ги чува.

Родена в семейство на републиканци, тази 26-годишна млада бяла избирателка не е гласувала през 2016 г. Този път, тя е "на 100 процента" за Джо Байдън!

Четирите години от мандата на Тръмп са я "поболели", споделя журналистката, притеснена за бъдещето си "като жена".

Но нейната подкрепа за бившия вицепрезидент е хладна. "Всъщност съм за Камала Харис", казва тя.

"Изключителен момент"

Пред десетки привърженици с маски с надпис "Байдън - Харис" двамата кандидати за Сената Джон Ософ и пасторът Рафаел Уорнок се качват като звезди на малка сцена, поставена в парк в Североизточна Атланта.

"Това е изключителен момент в историята на Джорджия", споделя Рафаел Уорнок, който също като Мартин Лутър Кинг, служи в баптистката църква "Ебинизър".

"В тези времена на дълбоки разделения в страната ни, докато хората на изборна длъжност разпространяват омраза, в Джорджия възниква нова коалиция на съвестта, многорасова и многопоколенческа, нужна за постигане на истинска промяна", надява се той.

Но президентът републиканец също се опитва да убеди чернокожите избиратели.

"Не мисля, че Доналд Тръмп е расист", заявява за АФП Върнън Джоунс, афроамерикански депутат в законодателното събрание на Джорджия, който, както през 2016 г., гласува за милиардера. Давам предимство на "моята страна пред моята партия", обяснява този предизвикващ спорни реакции конгресмен.

Върнън Джоунс по време на митинг в Джорджия

Снимка: AP/БТА

Той "даде работа на чернокожите, позволи им да започнат свой бизнес и пусна мнозина от затвора", казва Джоунс, застанал пред Капитолия в Атланта с позлатения му купол.

Но ако иска да победи Джо Байдън, който има преднина в националните допитвания, Доналд Тръмп трябва също да мобилизира хора извън електоралната си база си от 2016 г.

На излизане от избирателна секция в окръг Гуинет, който, както и Коб, през 2016 г. премина към демократите, 47-годишният Кен Милър обяснява, че е гласувал за пръв път през живота си.

"Гласувах за Тръмп, защото мразя политиците", обяснява учтиво зад маската си този бял избирател, който работи в здравноосигурителния сектор.

"Той е първият, който даде обещания, и ги изпълни", казва той.