Цяла Европа ви дължи голяма благодарност за всичко, което направихте от началото на тази жестока война, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Върховната рада в Киев. "Борите се не само за вашата свобода, демокрация и бъдеще, но и за нашите. Борите се за Европа", каза тя, след което благодари и на украински.

Видео от речта на Фон дер Лайен бе разпространено от специален пратеник на Европейския нюзрум до членуващите в него новинарски агенции, сред които е и БТА.

Председателката на ЕК изказа признание за "невероятната законодателна дейност", която украинският парламент е свършил, докато Украйна "води екзистенциална война".

Тя каза, че наказателните мерки в 12-ия санцкионен пакет срещу Русия, който ще бъде обявен следващата седмица, ще включват списък с до 100 физически лица, нови забрани за внос и износ, затягане на тавана върху цените на петрола и строги мерки срещу компании от трети страни, които заобикалят санкциите.

"Твърде дълго мнозина в Европа смятаха, че можем да търгуваме с Русия и да я интегрираме в европейската сигурност, но това не проработи. И няма да проработи, докато действията на Русия са ръководени от заблудени мечти за империя", заяви тя.

"Народът на Украйна няма защо да се учи да бъде европейски. Вие сте европейци", каза Фон дер Лайен под бурните аплодисменти на депутатите от Радата.

Тя поздрави украинските институции за работата им по препоръките на ЕК за кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз. Фон дер Лайен нарече "невероятни и удивителни" направените от Украйна реформи и даде за пример конституционната реформа в правосъдието, антикорупционната програма, напредъка в борбата с прането на пари и напредъка по въпроса с правата на малцинствата.