Руските твърдения за евакуация и изтегляне на войските от Херсон са информационна операция за създаване на фалшиво впечатление, че там "всичко е загубено", заяви ръководителят на Главното управление на разузнаването към украинското министерство на отбраната Кирил Буданов.

Всъщност, според него, има активно струпване на войски, които да разгромят настъпващите украински сили.

"В много отношения това е информационна операция и манипулация. Разполагаме с някои факти. Например, те изтеглят Промсвязбанк и други финансови структури, които руснаците са поставили там. Те изтеглят парите в брой, сървъри, прехвърлят така наречените власти, прехвърлят всички, които не могат да се движат, изтеглят тежко ранените, опитват се да изпишат от болниците тези, които могат да ходят, колкото се може по-бързо и провеждат тази безумна информационна кампания. Това означава, че създават илюзията, че всичко е загубено. В същото време, напротив, там се въвеждат нови военни части и се подготвят улиците на града за отбрана", каза Буданов.

Освен електричеството, в Херсон е изчезнал и паметникът на руския пълководец Александър Суворов, съобщават в същото време местните канали в Telegram. Жителите на града предполагат, че е бил отнесен от руснаците на левия бряг на Днепър.

Междувременно назначените от Русия власти на анексирания Херсон обявиха създаването на териториална отбрана. "За всички мъже, които желаят да останат в Херсон, въпреки повишената заплаха за сигурността от действията на украинските националисти, е създадена възможност да се присъединят към частите за териториална отбрана на града", се казва в канала на окупационната администрация в Telegram.

Снимка: БТА/AP

В съобщението се подчертава, че става дума за мъже, които са останали в града по собствено желание. Тези, които искат да напуснат града, "могат да се отправят към левия бряг на река Днепър по всяко време".

Това изявление очевидно трябва да създаде впечатление, че "Херсон няма да бъде оставен".

През последните дни имаше много противоречива информация относно ситуацията в Херсон и на десния бряг на Днепър.

Русия евакуира войските си от десния бряг на Днепър и укрепва позициите си на левия бряг, съобщи вчера в телевизионно предаване Наталия Гуменюк, ръководител на пресцентъра на украинското оперативното командване "Юг". "Те продължават да се евакуират от десния към левия бряг, но това не става толкова бързо, защото използват само алтернативни начини, не могат да използват мостовете", каза Гуменюк. В същото време, според нея, ВСУ продължава да "придвижва фронтовата линия". "Работата ни продължава, а междувременно те се опитват да съсредоточат силите си на левия бряг", каза Хуменюк.

От думите й следва, че руснаците се изтеглят от десния към левия бряг.

В същото време "властите", назначени от руснаците в Херсонска област твърдят, че фронтовата линия остава непроменена и атаките на украинските войски са били отблъснати. А руската армия няма да напусне Херсон.

Освен това местните власти съобщават, че, че в Берислав (град на десния бряг на река Днепър) са пристигнали руски подкрепления.

Руските военни телеграм-канали също съдържат противоречива информация. Някои пишат, че фронтът все още е на мястото си, че на десния бряг идват подкрепления и никой няма да се откаже от Херсон. Други твърдят, че руските войски ще бъдат изтеглени от Херсон и целия десен бряг на Днепър.