Берлинската полиция разследва възможността за умишлен палеж, след като вчера в Берлин изгоря огромна палатка в бежанския лагер на бившето летище "Тегел", в която са били настанени над 300 разселени украинци, предадоха ДПА и БТА. 

Огънят пламна вчера около 14 часа местно време, като пламъците погълнаха палатка с площ от 1000 кв. м., в която са били настанени общо 301 разселени украинци. Местните власти съобщиха, че няма данни за пострадали, посочва Укринформ.

Според представител на пожарната служба изпепелената палатка е била предназначена за общо 380 души, но всички обитатели са успели да се евакуират. В същото време полицията съобщи, че няколко души са получи усложнения след вдишването на големи количества пушек. Хора са били евакуирани и от четири временни бежански центъра, разположени в близост, въпреки че пожарът не се е разпространил към тях.

Берлинската полиция разследва възможността за умишлен палеж, но засега точната причина за огъня остава неясна. Според регионалната служба по бежанските въпроси има предоставено алтернативно настаняване за хората, засегнати от случилото се.

Бежанският център на летище "Тегел" е един от най-големите в Германия. Той е предназначен да приюти до 7000 души. В момента в него са настанени около 4500 души, голяма част от които живеят там от месеци. Първоначално съоръжението е било предназначено единствено за приемане на хора, бягащи от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, но сега се използва за настаняване и на други лица, търсещи убежище.

Както Укринформ съобщи по-рано, през ноември 2023 г. Бундесратът, представителството на германските федерални провинции (горната камара на парламента), одобри решението на Бундестага (долната камара на парламента) относно удължаването на статута на закрила на украинските лица, търсещи убежище, до 4 март 2025 г.

Към този момент около 1,1 милиона украинци живеят в Германия, след като са избягали от родината си след нахлуването на Русия. Около 350 000 от тях са деца и младежи по 18-годишна възраст. Около две трети от пълнолетните бежанци са жени.

Бежанският лагер преди пожара

Снимка: Getty Images

Бежанският лагер преди пожара

Снимка: Getty Images