Австрийски медии съобщиха, че властите в провинция Долна Австрия са започнали разследване за опит за убийство срещу жена, която според полицията е затворила сина си в кучешка колиба и го е измъчвала почти до смърт, съобщи БТА.

Според информацията 32-годишната жена е обвинена, че е затворила 12-годишното си дете в колибата и го е оставила да гладува. Освен това тя неколкократно го обливала със студена вода и го оставяла да стои на отворени прозорци на дома при минусови температури.

Случаят станал известен, след като през ноември миналата година социален работник подал сигнал на властите. По думите на Йохан Баумшлагер, говорител на полицията в провинция Долна Австрия, цитиран от медиите, майката е била задържана. В защита на личния живот на жертвата властите не са съобщили за случая веднага.

Недохраненото момче е било намерено в състояние на хипотермия - телесната му температура била 26,8 градуса , а по тялото му имало белези и хематоми. "То било изпаднало в кома и състоянието му е било животозастрашаващо", продължава Баумшлагер.

Детето вече се възстановява физически, но психическото му възстановяване ще изисква време.

През 2008 г. местната полиция арестува Йозеф Фрицъл - пенсиониран електроинженер, който призна, че през август 1984 г. примамил дъщеря си Елизабет в мазето, сложил й белезници и я заключил. През 24-годишния плен тя била изнасилвана многократно и родила седем деца от баща си. Едно от тях починало месец след раждането поради липса на грижи, а Фрицъл изгорил тялото му в пещта за отпадъци в сградата.

Тогава той признал престъпленията си, но се опитал да смекчи подробностите.

След като Фрицъл беше арестуван, полицията влезе в затвора в мазето му, където 42-годишната Елизабет и три от шестте й оцелели деца били държани в плен. Общата площ на затвора е била 50-60 квадратни метра, а най-високият таван в помещението е едва 1,70 м. По дългия 5-6 метра коридор се стигало до високо 1,70 м помещение, оборудвано с уреди за готвене и почистване. Открита бе и стая с тапицирани стени.

19-годишната Керстин, 18-годишният Щефан и 5-годишният Феликс прекарали целия си живот в тези стаи, затворени от своя баща-дядо. За разлика от своите сестри и брат, които били отнети от майка си още като бебета, те никога не са ходили на училище и не са играли в градината.

През годините Фрицъл успял да осинови три от децата, като лъжел жена си Роземари и заблуждавал властите, че ги намирал, оставени тайно пред вратата на семейното жилище.