Членовете на ЕП приветстваха демонстрациите в Русия като израз на волята на руския народ за повече демокрация и осъдиха действията на полицията по отношение на мирните демонстрации, съобщи пресслужбата на ЕП, цитирана от БТА.
По-рано този месец парламентарните избори бяха спечелени от управляващата партия "Единна Русия" на премиера Владимир Путин.

Според евродепутатите провеждането на изборите показва, че Русия не спазва стандартите, установени от ОССЕ. Те са загрижени от докладите за измама и предварителните констатации в доклада на ОССЕ за процедурните нарушения, липсата на безпристрастност на медиите, тормоза спрямо независимите наблюдатели и липсата на разделение между партия и държава.
Парламентът иска незабавно и обстойно разследване на всички доклади за измама и сплашвания и за наказания на носещите отговорност.

Резолюцията подчертава, че тромавата процедура за регистрация довела до изключването на няколко опозиционни партии и възпрепятства сериозно свободата на сдружаване, политическата конкуренция и плурализъм от самото начало.

ЕП призова председателя на Европейския съвет, председателя на Комисията, заместник-председателя/върховния представител да поставят въпроса за изборите на срещата на високо равнище ЕС-Русия на 15 декември.

Членовете на парламента се притесняват за ситуацията с човешките права в Русия, липсата на върховенство на закона и на независима съдебна власт. Резолюцията призовава ЕС и Русия да дадат нов тласък на преговорите за ново споразумение за партньорство и сътрудничество.

Резолюцията подчертава значението на задълбочаването на енергийното партньорство с Русия и заявява повторно, че снабдяването с природни ресурси не трябва да се използва като политически инструмент.
В заключение в документа пише, че международните предизвикателства, особено по отношение на Сирия и Иран, могат да бъдат преодолени само чрез координиран подход, който включва Русия.