Крайнолявата германска партия "Левите" реши да разпусне парламентарната си група на 6 декември, съобщиха членовете ѝ след появата на вътрешно разделение в партията, предаде ДПА.

Сара Вагенкнехт, която отдавна е сред най-известните водещи фигури на "Левите", и още девет депутати подадоха оставка преди няколко седмици, за да създадат нова популистка партия.

Без тях фракцията на "Левите" губи минималния необходим брой от 37 депутати и ще трябва да бъде разпусната. Това е много необичайно явление в долната камара на германския парламент, коментират медиите.

Сега се очаква да се появят две нови парламентарни групи: останалите 28 членове на "Левите", от една страна, и Вагенкнехт и нейните поддръжници, от друга. Те ще работят за възможно най-бързото изпълнение на това, заяви лидерът на партията Дитмар Барч преди заседанието на парламентарната група във вторник, информира БТА.

Без статута си на фракция "Левите" губят част от парламентарните си права и държавното финансиране.

В края на октомври Вагенкнехт официално обяви плановете си за основаване на собствена отцепническа партия, която ще се бори за участие в изборите за Европейски парламент и за германски провинции през следващата година.

Нейното сдружение "Алианс на Сара Вагенкнехт - За разум и справедливост" е подготвителна стъпка за основаването на партията и за тази цел то започна да събира дарения.

Въпреки че е лява по икономическите въпроси, Вагенкнехт се позиционира по-близо до крайната десница по теми като миграцията, пола и климата, посочва ДПА. Тя е влизала в конфликт с лидерите на "Левите" заради антиимиграционната си позиция, скептицизма си по отношение на задължителните ваксини, критиката на санкциите срещу Русия и други политически позиции.