Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са ръководили посредническите усилия, благодарение на които беше освободена американската баскетболна звезда Бритни Грайнър при размяната на затворници с Русия, се казва в разпространено днес съвместно изявление на ОАЕ и Саудитска Арабия, цитирано от Ройтерс, цитирана от БТА.

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти, се казва в изявлението, докато руският гражданин Виктор Бут, бивш търговец на оръжие, е пристигнал с друг частен самолет от Вашингтон след като е бил освободен от американските власти.

"Успешните посреднически усилия отразяват силните връзки на приятелство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и важната роля, изиграна от ръководствата на двете братски държави за укрепване на диалога между всички страни", се казва в изявлението на арабски език.

Саудитска Арабия спечели дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на чуждестранни бойци, пленени в Украйна.

Традиционните съюзници на САЩ Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при поставянето на Москва в изолация заради инвазията в Украйна.

Посредничеството отразява усилията да се покаже, че техните връзки с Русия са от полза за Вашингтон, който обвини страните производители на петрол от района на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да съкрати нивата на добив на петрол въпреки възраженията на Съединените щати.

Същевременно бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, излежаващ 16-годишна присъда в руски затвор по обвинения в шпионаж, които той отхвърля, каза пред Си Ен Ен, че е разочарован, че не е било направено повече, за да се осигури неговото освобождаване, предаде Ройтерс.

"Дълбоко съм разочарован, че не е било направено повече за осигуряването на моето освобождаване, особено с наближаването на четвъртата годишнина от задържането ми. Бях арестуван за несъществуващо престъпление", каза Уилан.

Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор.

За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома.

Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди днес, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.

Джо Байдън даде да се разбере, че не се е отказал от опитите си да издейства освобождаването на Уилан.

"За жалост и по напълно нелегитимни причини Русия третира случая на Пол по различен начин от този на Бритни. И въпреки че все още не сме успели да издействаме освобождаването на Пол, ние не се отказваме. Никога няма да се откажем", каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

Американският президент изтъкна, че присъдата на бившия военен е напълно изфабрикувана, предаде АФП.