Раздалечаването на силите в два района в Източна Украйна, планирано да започне днес, се отлага заради последния обстрел на сепаратистите, предаде Асошиейтед прес, като се позова на украинския външен министър Вадим Пристайко.

Въоръжените сили на Украйна няма да започнат раздалечаването в районите на населените пунктове Золотое и Петровское в Донбас, докато не минат седем дни от последния обстрел там, заяви Пристайко на пресконференция след срещата си с латвийския външен министър Едгарс Ринкевичс.

"Днес трябваше да започне раздалечаване. За съжаление, както знаете, преди няколко дни Петровское и Золотое бяха обстрелвани , а както ви е известно, раздалечаването започва, след като седем поредни дни няма обстрел. Така че трябва да чакаме, докато настъпи следващият период от седем дни, което ще докаже, че страните имат сериозни намерения", заяви Пристайко, цитиран от ТАСС, като добави, че Украйна не планира да демонтира фортификационните съоръжения в участъците на раздалечаване.

"Ако видим, че е другата страна не изпълнява, нещо повече - планира някакви агресивни действия, нашите въоръжени сили ще заемат позиции", каза той. Украинската полиция ще се грижи за сигурността в населените пунктове в зоната на раздалечаване от украинската страна на линията на разграничаване, уточни Пристайко.

На същата пресконференция украинският министър заяви, че всички условия за среща на върха в Нормандски формат са изпълнени и остава да се съгласува датата. В Москва обаче по-рано заявиха, че съгласуване на датата може да започне едва след като завърши и бъде потвърдено от ОССЕ раздалечаването на силите в Петровское и Золотое, а външнитя министър Лавров подчерта, че за да не пострада авторитетът на Нормандския формат, трябва да се осигури изпълнение на придишните решения, постигнати в тази рамка. Едно от тези решения е раздалечаване на силите и средствата, започвайки в три пилотни района - Золотое, Петровское и Станица Луганская. Споразумението за това раздалечаване бе постигнато през септември 2016 г., а през есента на същата година то бе изпълнено в Золотое и Петровское, но след време украинските сили отново заеха територията, припомня ТАСС.

Договореност за възобновяване на раздалечаването бе постигнато на 1 октомври. Процесът трябваше да започне днес и да продължи 30 дни синхронно и отледално на двата участъка. Според представителя на т.нар. Донецка народна република в подгрупата по сигурността в Контактната група Алексей Никаноров условието за седемдневен режим на тишина в дадения случай не би трябвало да важи.